Vârful din vara trecută scade inflația din iulie 2023 la o singură cifră, grație efectului de bază


Autor:    -  
fried potatoes, fried eggs, eggs
Fotografie de guvo59 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna iulie 2023 la 9,4%, de la 10,3% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 16,24%, cele nealimentare cu 4,25%, iar serviciile cu 11,65%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri. O bună parte din scăderea inflației se datorează efectului de bază, în condițiile în care vârful scumpirilor a fost atins în vara anului 2022, adică acum exact un an.

Comparativ cu luna iunie, rata inflaţiei a fost 0,15%.

Zahărul, cartofii și ouăle au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri în luna iulie. Astfel, față de aceeași lună din 2022, zahărul s-a scumpit cu 50%, cartofii cu aproape 40% iar ouăle cu aproape 30%. În clasamentul scumpirilor urmează margarina, telemeaua și untul.

Față de începutul anului, alimentele sunt acum mai scumpe cu +6,7%, pe medie, dar legumele s-au ieftinit în iulie cu aproape 7%, iar făina, ouăle, laptele și uleiul au înregistrat ieftiniri marginale.

Dintre mărfurile nealimentare, doar energia electrică s-a ieftinit ușor în luna iulie.

În schimb, biletele de avion s-au scumpit cu +11% într-o singură lună, tarifele lor fiind acum cu 44% mai mari decât la începutul anului.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în urcare la 7,5%, de la 7,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Conform prezentării, scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare la momentul realizării proiecţiei şi nu include impactul măsurilor de consolidare fiscală discutate recent de autorităţi. Traiectoria se plasează peste cea prezentată în Raportul asupra inflaţiei din mai, însă mai semnificativ doar la finele anului curent (+0,4 pp).

De asemenea, se menţionează incertitudini ample privind traiectoria proiectată în contextul probabilei adoptări a unor măsuri de corecţie fiscală pe partea veniturilor bugetare, cu impact direct asupra inflaţiei IPC (de exemplu, majorări ale impozitelor indirecte – TVA, accize).


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!