Varșovia: Scandal politic major, cu reverberații și riscuri de securitate la nivelul NATO
Parlamentarii din camera inferioară a Parlamentului de la Varșovia (Sejm) au adoptat miercuri un proiect de lege care, potrivit opoziției, urmărește să aducă la tăcere canalul de știri TVN24, deținut de gigantul media american Discovery, critic la adresa puterii guvernamentale. Reacția din partea Statelor Unite nu a întârziat, decizia legislativului polonez fiind criticată în termeni duri chiar de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, scrie Euractiv.com.
Noul act normativ reprezintă un proiect de amendament la legea care reglementează activitățile de radiodifuziune și televiziune din Polonia. Articolul 35 – o prevedere esențială a noului proiect de lege – prevede că o licență de radiodifuziune/televiziune în Polonia poate fi acordată numai unei entități străine al cărei sediu social sau loc de rezidență permanentă este situat în Spațiul Economic European.
Acest articol 35 este cel în baza căruia se acordă licențele de difuzare în Polonia, iar canalul de știri TVN24 va avea nevoie în perioada următoare de prelungirea acestei licențe. TVN24 este cel mai urmărit post independent de știri din Polonia.
Washington-ul a avertizat că imposibilitatea reînnoirii licenței canalului de știri TVN24 ar putea pune în pericol investițiile viitoare în Polonia.
La rândul lor, politicienii din opoziție au condamnat proiectul de lege, caracterizându-l drept un atac asupra libertății mass-media.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Washington-ul este ”profund alarmat” de adoptarea proiectului de lege de către camera inferioară a parlamentului:
”Investițiile comerciale majore ale SUA în Polonia sunt cele care ne asigură prosperitatea reciprocă și ne sporesc securitatea colectivă. Acest proiect de lege amenință libertatea presei și ar putea submina puternicul climat investițional al Poloniei”, a spus el într-un comunicat oficial.
Proiectul de lege privind mass-media a trecut cu 228 voturi pentru, 216 împotrivă și 10 abțineri și va merge acum la vot în Senat, camera superioară a Sejm-ului polonez.
Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia, Piotr Muller, a declarat că Polonia introduce norme similare celor din alte țări ale Uniunii Europene, adăugând:
”Avem tot dreptul să reglementăm chestiunile despre capitalul din mass-media exact în modul în care parlamentul polonez îl consideră potrivit”.
Compania-mamă care operează postul de știri TVN24, TVN, este deținută de grupul media american Discovery Inc., printr-o firmă înregistrată în Olanda, pentru a evita embargoul pus asupra companiilor non-europene care dețin mai mult de 49% din instituțiile media din Polonia. Proiectul de lege adoptat miercuri ar interzice un astfel de acord și vine cu puțin înainte de termenul-limită pentru reînnoirea licenței TVN24, care expiră pe 26 septembrie.
Într-o postare pe Twitter, Grzegorz Schetyna, un parlamentar al celui mai mare partid de opoziție, Platforma Civică, a numit votul de miercuri ”un atac la libertate, un atac la instituțiile mass-media independente de guvern”.
Într-o reacție pe aceeași temă, grupul american Discovery a vorbit despre adoptarea legii caracterizând-o drept ”un atac asupra principiilor democratice fundamentale ale libertății de exprimare și independenței mass-media, precum și un act direct discriminatoriu față de TVN și Discovery”.
Scandalul nu se termină aici
Tot în ședința de ieri, camera inferioară a Parlamentului polonez a trecut și o altă lege, privind restituirea proprietăților deținute de evrei, care fuseseră confiscate de autoritățile Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, păstrate ulterior de nomenclatura comunistă ajunsă la putere după război.
”Suntem profund îngrijorați de faptul că parlamentul Poloniei a adoptat astăzi o legislație care restricționează sever încercările supraviețuitorilor Holocaustului și ale familiilor acestora, precum și ale altor proprietari evrei și non-evrei, de a obține restituirea bunurilor confiscate pe nedrept în epoca Poloniei comuniste”, a reacționat și pe această temă Antony Blinken.
Proiectul de lege a fost adoptat de camera inferioară, după ce anterior trecuse deja prin Senat, ceea ce înseamnă că acum merge la președintele Andrzej Duda spre promulgare.
”Îl îndemnăm pe președintele Duda să nu promulge legea, ci, în conformitate cu autoritatea care îi este acordată președintelui, să trimită proiectul de lege către Tribunalul Constituțional al Poloniei”, a spus Blinken.
Și ministrul israelian de externe Yair Lapid a declarat că proiectul de lege ”dăunează atât memoriei Holocaustului, cât și drepturilor victimelor sale”.
Secretarul de stat Blinken a mai spus că Polonia este unul dintre aliații cei mai importanți ai SUA în cadrul NATO, care reprezintă o alianță
”… bazată pe angajamente reciproce față de valorile democratice comune și prosperitate. Aceste acte legislative contravin principiilor și valorilor pentru care militează națiunile moderne și democratice. Îndemnăm guvernul Poloniei să-și demonstreze angajamentul față de aceste principii comune nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte.”
Modelul Anastase, replicat la Varșovia
Înaintea voturilor din Parlament, deputații opoziției se declaraseră optimiști că legile nu vor trece, întrucât coaliția de guvernare Dreapta Unită rămăsese fără majoritate, în condițiile în care o moțiune a opoziției prin care cereau amânarea ședinței de vot fusese aprobată de o majoritate construită în jurul partidelor din opoziție.
La doar câteva minute, președinta de ședință, Elżbieta Witek, a anunțat că a decis repetarea votului, întrucât uitase să precizeze data până la care ședința ar fi urmat să fie amânată. Mișcarea șefei de ședință a fost denunțată drept ilegală de către opoziție, însă votul s-a reluat, iar rezultatul acestuia a fost întors, grație unui partid-balama, cu doar patru parlamentari.
Jarosław Sachajko, unul dintre cei patru deputați din partea partidului Kukiz’15, care nu face parte din coaliția de guvernământ, dar care susține unele dintre politicile acesteia, a declarat că cei patru parlamentari ai partidului au votat inițial moțiunea opoziției din greșeală, așa încât a doua oară și-au modificat opțiunea, împiedicând demersul opoziției și facilitând votul pentru cele două legi controversate.
Kukiz’15 este un partid politic fondat și condus de un fost muzician punk-rock, ajuns acum politician, Paweł Kukiz. La început, fusese înființat ca o mișcare liberală și informală, fiind înregistrată formal ca asociație în 2016, iar, mai târziu, ca partid politic, abia anul trecut. A făcut parte pentru câteva luni din coaliția de guvernare a Dreptei Unite, însă, în urma unor neînțelegeri, a părăsit-o în toamna trecută, precizând că își rezervă dreptul de a se exprima liber atât în legătură cu proiectele puterii, cât și cu cele ale opoziției.
Pe anumite teme, pozițiile sale s-au coordonat cu cele ale unor grupuri de extremă dreaptă, precum Partidul Mișcării Naționale (Ruch Narodowy), deși în esență ar putea fi descris, mai degrabă, drept un partid ”anti-sistem”, nu neapărat cu o orientare asumată de extremă dreapta. În ultimii ani, și-a moderat retorica inițială, puternic eurosceptică și ultra-conservatoare.