Vestager distanțează Comisia Europeană de opțiunea „Big Tech Breakups”

,
Autor:    -  
Comisarul UE pentru Concurență, Margrethe Vestager. Foto: EPA-EFE / Stéphanie Lecocq.

Timp de citire: 2 minute

UE are puterea de a executa o potențială separare a activităților giganților Big Tech la nivel mondial, dar în prezent nu este „ceea ce trebuie făcut”, a spus vicepreședintele Comisiei Europene pentru afaceri digitale, Margrethe Vestager.

Poziția lui Vestager o pune în dezacord cu comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, care a fost recent citat spunând că ar dori să mențină opțiunea „separărilor structurale” ale giganților Big Tech, în anumite condiții, scrie Euractiv.com.

“Când vine vorba de separarea activităților companiilor, cred că acest lucru ar fi într-adevăr realizabil în Europa – dacă am avea un caz care ar necesita acest lucru ca remediu”, a spus Vestager ca răspuns la o întrebare a europarlamentarului de stânga german Martin Schirdewan.

 

„Dar până acum nu am avut cazuri de concurență care să ne determine să credem că acesta este remediul care ar fi cel mai bun lucru de făcut în acea situație.”

Comisia are competența, astfel cum este definită la articolul 102 din Tratat, de a impune o serie de măsuri de remediere împotriva companiilor care au abuzat de poziția lor dominantă pe piață, inclusiv mandatul unei separări structurale a unei afaceri.

Cu toate acestea, Vestager a optat în trecut pentru impunerea unor amenzi consistente sau pentru a cere o schimbare a practicilor comerciale pentru anumite companii care au încălcat normele antitrust ale UE.

Executivul UE nu consideră competențele de concurență definite la articolul 102 ca fiind suficiente pentru a aborda unele dintre problemele economiei platformelor, datorită proceselor îndelungate de revizuire și a naturii de a interveni în posibile încălcări doar pe o bază ex post.

În acest sens, odată cu introducerea planificată a unei legi privind piețele digitale pe 2 decembrie, Comisia intenționează să dezvăluie o listă ex-ante de practici interzise de către cei ce au un rol de “gatekeeper” digital, precum și un instrument de investigare a pieței care ar putea fi utilizat pentru a examina modul în care anumite piețe sunt predispuse la eșec.

Într-un interviu recent pentru Financial Times, Breton a spus că, în anumite condiții, Comisia ar putea lua în considerare impunerea unei „separări structurale” împotriva giganților Big Tech.

O sursă din UE, familiarizată cu această chestiune, a declarat în cursul elaborării noilor reguli de concurență ale blocului că există dovezi ale diferențelor de abordare dintre Breton și Vestager în ceea ce privește atitudinea lor față de separarea activităților Big Tech. Sursa a explicat că cabinetul lui Breton pusese presiune pe Vestager pentru a lua în considerare mai bine opțiunea de a separa unii dintre giganții digitali. Euractiv.com spune că biroul vicepreședintelui Vestager a negat acest lucru.

Mai general, un document de poziție publicat recent de Franța și Olanda a arătat o oarecare abordare asupra ideii lor de a separa activele digitale ale Big Tech. O declarație a ministrului francez Cédric O și a omologului său olandez Mona Keijzer a menționat cum ar trebui luată în considerare cu seriozitate opțiunea de a impune separările de către autoritățile antitrust din UE.

„Ambiția noastră comună este de a proiecta un cadru comun… pentru a aborda amprenta economică a acestor actori în economia europeană și de a le putea „ rupe”, a spus Cédric O.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!