Închide

Veste bună din economia reală: Fabrica de Zahăr din Luduș va fi, totuși, salvată de fermieri

Avatar
Ludus Zahar

Foto: e-darina.com

Timp de citire: 2 minute

În urma negocierilor dintre cultivatorii români de sfeclă cu patronatul fabricii de zahăr din Luduş, Tereos SA, s-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români, însă mai este nevoie şi de acordul companiei-mamă din Franţa.

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an. Acum, în plină criză alimentară şi cu un război la graniţă, România era cât pe ce să distrugă o fabrică funcţională, precum şi pe producătorii de sfeclă de zahăr, mai ales din Transilvania.

Închiderea fabricii Tereos ar înjumătăți producția națională de zahăr de la 118.750 de tone în 2021 la circa 50.000 de tone în acest an. La sfârșitul lunii septembrie 2021, fabrica din România avea 153 de angajați permanenți și era funcțională din 1965.

Anunțul a fost joi, 13 octombrie, Ileana Guşatu, Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Mureş, pentru Agerpres.

Însă în vederea finalizării procedurii de achiziţie este nevoie de avizul companiei mamă din Franţa, document decisiv în acest proces, pe care sperăm că îl vor primi şi atunci acest memorandum se va putea transforma într-un contract de vânzare-cumpărare. Fermierii sunt optimişti în acest sens că vor primi avizul şi că vor putea să achiziţioneze această fabrică”, a declarat Ileana Guşatu.

Directorul executiv al DAJ Mureş şi-a exprimat speranţa că se va obţine în câteva zile acel acord, astfel încât Fabrica de Zahăr din Luduş să îşi poată relua activitatea.

„Eu sper că în câteva zile să se poată obţine acel aviz necesar ca fabrica să îşi poată relua activitatea şi ca fermierii să fie sprijiniţi şi totodată să fie încurajaţi să cultive sfecla de zahăr. Ar fi păcat să pierdem această cultură importantă pentru ţara noastră. A mai rămas doar o singură fabrică în ţară din cele 33, mai ales că zona noastră, zona Transilvaniei, este o zonă propice pentru această cultură”, a precizat Ileana Guşatu.

Potrivit sursei citate, în judeţul Mureş în acest an au fost cultivate numai 350 hectare cu sfeclă de zahăr, deşi în anii anteriori se cultiva sfeclă pe 4.000 de hectare.

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an, relatează Agerpres.

scroll to top