Închide

Veste bună pentru mincinoși: detectorul de mitomani din Sibiu se închide temporar pentru reparații

Avatar
Podulminciunilor1

Podul Minciunilor din Sibiu. Sursa foto: SibiuCity.ro.

Timp de citire: 2 minute

Primăria municipiului Sibiu a anunțat că luni, 29 august, vor începe intervențiile în regim de urgență pentru reparații la Podul Minciunilor, un obiectiv turistic și istoric emblematic al Sibiului. Timp de două săptămâni podul va fi închis circulației pietonale, perioadă în care se va înlocui stratul de asfalt de la suprafață, placa de beton se va repara și se va reface hidroizolația, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Lucrările presupun și intervenții sub pod, însă acestea nu vor afecta circulația auto. Este prevăzută repararea elementelor de reazăm ale structurii, se va curăța materialul degradat și se va aplica un mortar special, pentru închiderea fisurilor, mai arată municipalitatea sibiană.

Întreaga lucrare se va finaliza în maximum 45 de zile.

Legenda primului pod de fontă construit în România

Podul Minciunilor este unul dintre cele mai importante simboluri ale oraşului Sibiu.

Reconstruit la 1859 de firma Friedrich Hütte în locul unui alt pod din lemn, Podul Minciunilor este primul pod de fontă din România. Pentru că a fost şi primul care nu a fost construit pe piloni, i s-a spus ”podul culcat” – în germană ”Liegenbrücke”. Această denumire este aproape omofonă cu ”Lügenbrücke”, adică ”podul minciunilor”, motiv pentru care unii localnici au început să-l numească astfel. Ulterior, au apărut și legendele care îi justifică denumirea.

Dintre numeroasele legende legate de acest pod, cea mai populară rămâne legenda potrivit căreia dacă cineva spune o minciună cât timp se afla pe pod, acesta se va prăbuşi.

Loc preferat de tinerele cupluri pentru promenadă, podul se remarcă prin piesele de rezistenţă decorate cu rozete si cu câte un brâu de elemente înscrise în cercuri descrescătoare ornate cu motive vegetale şi geometrice neogotice. Acestea poartă pe latura sudică stema Sibiului, iar pe latura nordică inscripţiile ”1859”, respectiv ”Friedrich Hütte”. Cele patru piedestale de la capătul podului, mai robuste, realizate din piatră, susţin corpuri de iluminat din fontă turnată. Balustrada metalică a podului constă din opt panouri cu cercuri cu decor radial, goticizant, potrivit descrierii făcute pe site-ul municipalității din Sibiu.

scroll to top