Vești îngrijorătoare de la INS: datele din industrie lasă să se întrevadă vremuri tulburi


Autor:    -  
cog wheels, gear, wheel
Fotografie de qimono pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Producția industrială a României a suferit o contracție semnificativă în luna august 2020 față de luna anterioară, scăzând cu 10,5% ca serie brută şi a crescut cu 3,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS).

Îngrijorarea suplimentară vine din indicatorul comenzilor noi din industria prelucrătoare. În luna august 2020, acestea au scăzut per total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, atât față de luna precedentă, cu 11,8%, cât și faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 3,4%. Raportat la primele opt luni ale anului, comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut cu 11,7%, în termeni nominali.

Semnalul unei reveniri în industrie se lasă așteptat, în condițiile în care redresarea economiilor mari din vestul Europei, de care România este dependentă, a încetinit în luna august, pe fondul creșterii numărului de infectări cu COVID-19 și al indiciilor care arată apariția unui al doilea val pandemic în Europa.

În privința cifrei de afaceri din industrie, în luna august 2020 aceasta a scăzut, per total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, atât față de luna precedentă cu 10,7% cât și faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 3,0%.

În primele opt luni ale anului, producția industrială a scăzut, atât ca serie brută cu 13,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 14,2%.

Datele detaliate pe sectoare industriale arată că industria de extracție a cărbunelui superior și inferior a fost cea care a suferit cele mai mari contracții în acest an, scăzând cu 36% față de primele opt luni din 2019. Dintre sectoarele cu pondere importantă în ansamblul industriei, sectorul fabricării de autovehicule de transport rutier (-27,7%) și industria textilă (-16,1%) ies în evidență prin contracții.

La polul opus, trei sectoare industriale au înregistrat producții superioare în 2020 față de anul anterior: fabricarea produselor farmaceutice (+5,2%), fabricarea produselor și a substanțelor chimice (+2,5%) și fabricarea produselor din tutun (+1,2%).


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!