Închide

Vești proaste pentru Orbán: UE îngheață fonduri de aproape 22 de miliarde € destinate Ungariei

Avatar
politics, politician, political

Fotografie de tiburi pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Executivul Uniunii Europene va reține aproape toate cele 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei până când țara va rezolva problemele legate de statul de drept și de protecția drepturilor omului, potrivit Bloomberg.

Într-o lovitură economică pentru guvernul premierului naționalist Viktor Orbán, Comisia Europeană a apreciat că Ungaria nu a îndeplinit condițiile pentru a primi fondurile regionale. Ajutorul este utilizat pentru a consolida coeziunea economică și socială a țărilor mai puțin bogate din blocul celor 27 de state membre.

“Atâta timp cât condițiile de abilitare nu sunt îndeplinite, Comisia nu poate rambursa cheltuielile aferente incluse în cererile de plată introduse de Ungaria”, a declarat vineri, într-un mesaj, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Stefan De Keersmaecker.

Investitorii au arătat o reacție inițială redusă la această veste. Forintul, care s-a prăbușit la un minim record în octombrie din cauza îngrijorării că Ungaria ar putea să nu-și poată accesa fondurile UE alocate, se tranzacționa vineri cu 0,1% mai puternic, la 400,41 pentru un euro.

Comisia a afirmat într-o declarație că Ungaria nu a respectat Carta drepturilor fundamentale a UE. În special, aceasta a menționat o așa-numită “lege privind protecția copilului”, care interzice expunerea minorilor la orice fel de reprezentare a homosexualității sau a schimbării de sex, care a atras critici pentru restricționarea drepturilor comunității LGBTQ.

Potrivit executivului, persistă, de asemenea, riscuri la adresa libertății academice și a dreptului la azil – câmpuri de luptă culturale în care administrația de dreapta a lui Orban s-a confruntat în mod repetat cu valorile liberale și multiculturale ale UE.

Acest lucru reprezintă un eșec semnificativ pentru Orbán, al cărui guvern a fost forțat să renunțe la subvențiile generoase care i-au consolidat sprijinul politic. Vestea de la începutul acestui an că UE ar putea bloca fondurile care au contribuit la alimentarea economiei sale și la menținerea sa la putere a contribuit, de asemenea, la creșterea randamentelor obligațiunilor peste 10%.

Ungaria se luptă, de asemenea, să limiteze cea mai mare rată a inflației din UE, în timp ce Banca Centrală a criticat cabinetul lui Orban pentru că a experimentat ingineria economică prin impunerea unor plafoane de preț pentru orice, de la alimente de bază la ratele ipotecare.

“În prezent, Ungaria se află într-o situație economică deosebit de dificilă și este, de asemenea, dependentă de acești bani”, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, pentru cotidianul Der Standard. “Se pare că presiunea financiară este cea mai eficientă. Dacă acest lucru ajută la îmbunătățirea condițiilor pentru statul de drept, este bine.”

Decizia Comisiei de a reține fondurile prevalează efectiv și merge mai departe decât un acord încheiat de Ungaria și celelalte state membre de a suspenda 6,3 miliarde de euro din fondurile de coeziune.

După ce a fost încheiat acest acord, guvernul lui Orbán a renunțat la amenințarea de a se opune prin veto unui pachet de ajutoare pentru Ucraina și la implementarea de către UE a unui impozit minim global pe profit.

Ungaria poate continua cu planurile sale de a utiliza fondurile, dar Comisia “nu poate rambursa cheltuielile aferente prezentate, altele decât cele pentru asistență tehnică și pentru îndeplinirea condițiilor de abilitare”, până când Budapesta nu rezolvă problemele, a precizat executivul UE într-o declarație.

scroll to top