Închide

Inflația ajunge la maximul ultimilor 10 ani, inflamată de scumpirile la gaze și electricitate

Avatar
wallet, cash, credit card

Fotografie de stevepb pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS) indică o rată anuală a inflației de 5% în luna iulie 2021, în urcare semnificativă de la nivelul de 3,9% raportat în iunie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74% iar mărfurile alimentare cu 2,33%, potrivit unui comunicat al INS.

Creșterea prețurilor din iulie 2021 reprezintă cel mai rapid ritm înregistrat în România din 2011 încoace.

Principalele elemente care au condus la creșterea ratei inflației au fost scumpirea energiei. De la începutul anului și până în iulie inclusiv, energia electrică s-a scumpit cu 23,15%, iar gazele naturale cu 20,49%. O contribuție importantă au avut-o și combustibilii, care și-au mărit prețurile cu 11,27% în primele șapte luni ale anului curent.

Inflatie Iulie 2021
Modificarea anuală a prețurilor de consum (%). Sursa: INS.

Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, conform unei prezentări realizate luni de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu:

”După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută. Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.

scroll to top