Viktor Orban și noii săi adversari: câinele cu două cozi și Statuia Libertății în stil #BLM
O instalație artistică publică înfâțișând o Statuie a Libertății în miniatură, înfășurată în culorile curcubeului și făcând o plecăciune pe un genunchi a stârnit furia oficialităților guvernamentale de la Budapesta. Faptul că statuia este înaltă de doar un metru și va fi instalată pentru o perioadă de numai două săptămâni nu a contat. Mesajul transmis de artiști, susținuți și de municipalitatea capitalei maghiare, a fost de ajuns pentru ca premierul Viktor Orban să ajungă în pragul unei crize de nervi, scrie The Guardian.
Instalație de artă dedicată temei #BLM (Black Lives Matter) provoacă revoltă la Budapesta, unde guvernul naționalist de dreapta al lui Viktor Orbán a luat în vizor mișcarea pentru justiție rasială și tot ceea ce reprezintă aceasta, inclusiv în contextul specific al Ungariei contemporane.
Instalația-concept a câștigat o recentă licitație pentru artă publică în sectorul al 9-lea al Budapestei, aflat în Pesta, o zonă a orașului care combină străzile cu clădiri grandioase construite la începutul secolului trecut cu proiectele de locuințe sociale din era comunistă.
”Obiectivele #BLM de a se opune rasismului și brutalității poliției sunt la fel de relevante în Ungaria ca oriunde altundeva”, a spus Baranyi Krisztina, primărița sectorului 9 budapestan, evocând campania dusă fără încetare de către guvernul Orban împotriva migranților și refugiaților, precum și discriminarea sistematică împotriva minorității rome din Ungaria.
În total, campania primăriei de sector a selectat pentru expunere publică în primăvara acestui an șapte piese, în diferite amplasamente din oraș, însă cea care a stârnit toată vâlvătaia politică a fost sculptura #BLM.
De îndată, oficialii guvernamentali și presa loială au atacat chestiunea la baionetă.
”Black Lives Matter este practic o mișcare rasistă. Rasistul nu este persoana care se opune unei statui #BLM, ci persoana care ridică una”, a spus șeful de cabinet al lui Orbán, Gulyás Gergely.
În studiourile de televiziune, invitații permanenți ai talk-show-urilor au făcut show și mai mare, amenințând că vor dărâma statuia cu orice preț, comparând-o cu un monument în cinstea unuia precum Adolf Hitler. Alții au găsit ideea amplasării unui monument #BLM drept absurdă prin inadecvare, în condițiile în care numărul persoanelor de culoare care trăiesc la Budapesta este extrem de limitat.
Oricum, puțini au fost cei care au comentat pe marginea subiectului cu calm și descriind proiectul instalațiilor publice altfel decât în termeni polemici.
Substraturile unui scandal politico-cultural clasic maghiar
”Tot acest scandal este tipic modului în care funcționează mass-media pro-guvernamentală în Ungaria. Toată lumea este supărată în legătură cu asta, deși aproape nimeni nu știe cu adevărat cum stau lucrurile acolo”, a spus primărița Baranyi, descriind scandalul din perspectivă mediatică.
Ea a candidat ca independentă pentru șefia sectorului 9 și a reușit să câștige alegerile municipale, la sfârșitul anului 2019. Cu această ocazie, monopolul partidului majoritar în Parlament, FIDESZ-ul condus de premierul Orbán, a fost spulberat, primăria generală și cele mai multe primării de sector ale capitalei Budapesta fiind obținute de diferitele formațiuni de opoziție.
Cu un an și jumătate înaintea alegerilor parlamentare din 2022, partidul de guvernământ a început să apese tot mai puternic pedala discursului ultra-conservator. Chiar și într-un an marcat de pandemie, guvernul maghiar a fost preocupat de adoptarea unui corpus de legi prin care să își legitimeze poziția de campion european al ”valorilor tradiționale” de dreapta și pentru a lupta împotriva a ceea ce Orbán denumește ”libernyák”, un termen peiorativ, derogatoriu, la adresa liberalilor și liberalismului, cu armele democrației i-liberale, pe care le promovează și le susține el și FIDESZ.
Cele mai recente evenimente în acest sens s-au petrecut la jumătatea lunii decembrie, când puterea de la Budapesta a modificat constituția pentru a clarifica faptul că într-o familie, ”mama este o femeie și tatăl este un bărbat”, instituind totodată că doar cuplurile heterosexuale pot adopta copii. În aceeași perioadă, ministrul familiei, Novák Katalin, a distribuit un videoclip în care le spunea femeilor că ”nu ar trebui să concureze cu bărbații” sau să se aștepte să câștige aceeași sumă de bani.
De asemenea, guvernul a lansat recent o campanie publicitară cu sloganul ”Toate viețile contează”, desigur, în limba maghiară. Contextul explicit ar părea că se referă la lupta împotriva pandemiei de coronavirus, dar apropierea semantică de traducerea în maghiară a sintagmei ”Black Lives Matter” ar fi un indiciu suficient pentru a o considera doar o nouă armă în războiul cultural din care Orbán și-a făcut o misiune. Mai mult, Orbán a postat un videoclip cu versiunea în engleză a sloganului pe contul său de Instagram.
Szalay Péter, sculptorul care a realizat proiectul instalației #BLM, a declarat că, după ce știrea despre lucrarea sa a apărut în presă, a primit un e-mail amenințător de la o cunoscută figură de extremă dreaptă, promițând că va fi ”pedepsit” dacă instalația va ajunge să fie amplasată.
Sculptura va fi realizată din 12 piese printate cu ajutorul unei imprimante 3D și asamblate laolaltă cu niște magneți. Szalay o descrie drept o ”parafrază a Statuii Libertății”: silueta stă îngenuncheată într-un genunchi, are pumnul drept ridicat vertical, spre cer, iar în mâna stângă ține o tăbliță cu inscripția ”Black Lives Matter”. De asemenea, iluminarea statuii în culorile curcubeului indică și o tematică LGBT.
Szalay spune că, în ciuda reacției guvernamentale, lucrarea nu a fost gândită ca o demonstrație a sprijinului și solidarității cu mișcarea #BLM. ”Lucrarea nu se declară de partea sau împotriva #BLM. Potrivit ideii mele artistice, sensul gravitează undeva, oriunde, între aceste două lecturi”, au spus el.
Licitația de artă a fost organizată de adjunctul primăriței Baranyi Krisztina, Dada Suzi, care provine din Partidului Maghiar al Câinelui cu Două Cozi (Magyar Kétfarkú Kutya Párt – MKKP), un partid satiric, fondat în 2006 la Szeged, dar care și-a câștigat statului oficial de partid politic în 2014. Dada a spus că își dorește să reia o tradiție consacrată a artei publice în Budapesta, lucru pentru care actualul guvern alocă prea puțin timp.
”Pentru Fidesz, politicile culturale se referă la memoria istorică, relativizând rolul Ungariei în cel de-al doilea război mondial și încercând să ne zugrăvească drept victime”, a spus ea.
În anul scurs de la instalarea în funcție, Baranyi a spus că i-a fost greu să implementeze noi politici la nivelul sectorului său din Budapesta, atât din cauza pandemiei de coronavirus, cât și a scăderii dramatice a finanțării guvernamentale, bugetul sectorului pe care îl conduce fiind nevoit să se micșoreze cu circa o treime, în raport cu anul precedent.
La mijlocul lunii decembrie, Baranyi s-a aflat în centrul unui alt scandal, când a fost difuzată la televiziunea publică o înregistrare ascunsă în care ea folosea un limbaj antisemit. Baranyi a susținut că vorbele fuseseră scoase din context și a spus că intenționează să dea în judecată televiziunea publică.
Când vine vorba de instalația #BLM, Baranyi a spus că și-a dat seama de cât de bine funcționează campania guvernamentală când, recent, a avut o discuție cu un șofert de taxi. Șoferul, neștiind cu cine vorbea, a început o dezbatere lungă și cu multe cuvinte jignitoare la adresa lui Baranyi, spunând, printre altele, că a auzit că ar vrea să construiască un monument pentru negrii gay.
”Am încercat să-i explic povestea reală și mi s-a părut uimitor că nu a vrut să mă creadă, nici în ruptul capului, chiar dacă i-am explicat că știu totul despre problema respectivă. El a spus atunci că știe el mai bine și că știe că are dreptate, pentru că a citit povestea în ziar”, a mai spus primărița.