Închide

Viktor, you have a problem! CE va propune retragerea a 7,5 mld. € din banii europeni ai Budapestei

Avatar
evening, city, bridge

Fotografie de Zsubio pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Ungaria este cu încă un pas mai aproape de decizia de suspendare a unor plăţi 7,5 miliarde de euro de la bugetul Uniunii Europene, din cauza suspiciunilor de corupţie, în ciuda concesiilor pe care Budapesta susține că le face pentru a combate utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, relatează agenția de presă dpa, citată de Agerpres.

Experţi ai Comisiei Europene au examinat măsurile luate de Ungaria în încercarea de a preveni suspendarea plăţilor şi au ajuns la concluzia că eforturile anti-corupţie nu sunt suficiente pentru a avansa cu transferul banilor.

Comisia Europeană ar urma acum să propună Consiliului ca cele 7,5 miliarde de euro să fie retrase, aşa cum a sugerat Bruxellesul încă din septembrie.

Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, şi ceilalţi 26 de comisari europeni urmează să decidă săptămâna viitoare dacă vor înainta propunerea către statele membre.

Propunerea CE va trebui apoi aprobată de o majoritate calificată a ţărilor din UE, ceea ce înseamnă cel puţin 15 din cele 27 de state membre, care să reprezinte împreună cel puţin 65% din populaţia totală a UE.

Comisia Europeană critică de mult timp corupţia pe scară largă din Ungaria.

Într-un raport din iulie, Bruxellesul vorbea despre “un mediu în care riscurile clientelismului, favoritismului şi nepotismului în administraţia publică la nivel înalt nu sunt eliminate”.

Cele 7,5 miliarde de euro nu sunt singurele fonduri ale UE pe care Ungaria riscă să le piardă din cauza suspiciunilor de corupţie şi a încălcărilor statului de drept. Budapesta este de asemenea în dispută cu Bruxellesul şi în legătură cu plăţile din Planul de Redresare şi Rezilienţă.

scroll to top