Virușii latră, caravana trece: bogații lumii au devenit și mai bogați în timpul pandemiei


Autor:    -  
chest, treasure, pirate
Fotografie de terimakasih0 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Miliardarii lumii și-au văzut averile crescând până la niveluri record în timpul pandemiei de Covid-19, pe fondul tendinței acestora de a-și reduce riscurile investiționale pe piețele financiare agitate, profitând în același timp de boom-ul tehnologic, notează Financial Times, citând un studiu anual al băncii elvețiene UBS.

Averea lor cumulată a atins 10,2 mii de miliarde de dolari în această vară, depășind pragul anterior stabilit în 2017, potrivit studiului citat. Numărul total al miliardarilor a ajuns la 2.189, în creștere față de 2.158 în 2017.

Este posibil ca averile miliardarilor să fi scăzut de la momentul colectării datelor pe care s-a bazat studiu, în iulie 2020, potrivit tradiționalelor corecții de la sfârșitul verii de pe piața de capital. Totuși, datele sugerează că averea lor cumulată este încă mult peste nivelul minim din 2020, înregistrat în aprilie, când indicatorul scăzuse până la 8 mii de miliarde de dolari, la momentul de maxim al șocului piețelor globale, provocat de pandemie.

UBS a constatat că antreprenorii inovatori, care au investit în principal în produse tehnologice, medicale și industriale, au accelerat creșterea averilor mai mult decât oamenii de afaceri axați pe sectoare mai puțin dinamice, cum ar fi imobiliarele, industria de divertisment și serviciile financiare.

”Averile se polarizează pe măsură ce oamenii de afaceri inovatori utilizează tehnologia pentru a se număra printre liderii revoluției economice de astăzi”, se arată în raport.

UBS susține că investitorii cu dare de mână care se orientează către inovațiile tehnologice și restul societății pot să beneficieze reciproc unii de alții, pe fondul revoluției digitale. ”Când va trece furtuna, o nouă generație de miliardari inovatori pare să joace un rol critic în redresarea corăbiei folosind tehnologii emergente”, se arată în raport. ”Intenționat sau nu, acest lucru are potențialul de a ajuta la reducerea deficitelor financiare, sociale sau de mediu.”

Miliardarii s-au dovedit și ceva mai milostivi, ca răspuns la pandemie. Raportul a înregistrat donații în valoare de 7,2 miliarde de dolari de la 209 persoane în perioada martie – iunie 2020. Peste jumătate din total, 4,6 miliarde de dolari, sunt sume donate din SUA. UBS arată că totalul pare mic în comparație cu averea netă totală a miliardarilor, dar promisiunile anunțate public ”tind să subestimeze suma donată, având în vedere o tendință spre discreție”. Banca elvețiană susține că cercetările sale au sugerat că donațiile reprezintă chiar ”cea mai mare sumă” pe care miliardarii au donat-o într-un timp atât de scurt.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!