Închide

Washington apocaliptic | Cum i-ar afecta imediat pe americani un default al plafonului de îndatorare al SUA?

Avatar
Inflatie Sua

Foto: ASIATimes.com

Timp de citire: 3 minute
  • Ce s-ar putea întâmpla în societatea americană dacă binecunoscuta confruntare politică de la Washington cu privire la plafonul datoriei publice ar împiedica guvernul să taie cecurile care finanțează un sfert din economie?
  • Americanii ar putea observa rapid lovituri dureroase aplicate conturilor lor de pensie, pe măsură ce piețele bursiere se prăbușesc.
  • În câteva zile, în acest scenariu apocaliptic imediat, lipsa plăților federale ar putea cântări greu asupra cabinetelor medicale, pensionarilor și locurilor de muncă din întreaga țară.

Cum ar începe?

Dacă Congresul american și Casa Albă nu reușesc să ridice limita legală de 31.400 de miliarde de dolari autoimpusă pentru datoria federală, Departamentul Trezoreriei ar putea fi în postura să nu-și plătească obligațiile încă de la 1 iunie, potrivit șefei departamentului, Janet Yellen. În acel moment, Washingtonul ar fi supus unor presiuni severe pentru a continua să facă plăți pentru obligațiunile americane, care susțin sistemul financiar global.

Ratarea unei plăți ar declanșa o prăbușire a Wall Street-ului de proporții istorice.

“Ar fi de-a dreptul cataclismic”,

a declarat Mark Zandi, economist la Moody’s Analytics, pentru Reuters.

Chiar dacă Trezoreria ar plăti la timp deținătorii de obligațiuni, așa cum majoritatea observatorilor se așteaptă să încerce, disfuncțiile politice care au condus la criză ar semăna neîncredere în perspectivele economice ale Americii, iar valoarea aproape tuturor lucrurilor deținute de americani, de la casele lor la portofoliile de pensii, s-ar prăbuși.

“Prețurile acțiunilor ar scădea, valorile imobiliare comerciale, prețurile caselor. Totul ar scădea”,

a declarat Zandi.

Ratele dobânzilor ar crește, ceea ce ar îngreuna cumpărarea unei case, a unei mașini sau a accesa împrumutul de bani pentru a începe o afacere. Practic, în câteva zile, haosul financiar ar fi o forță principală care ar pune economia pe drumul spre recesiune, a spus Zandi.

Ar putea fi și mai rău?

Concedierile în masă care vin în mod normal odată cu recesiunea ar putea fi la câteva săptămâni distanță în urma unui default. Apoi, imediat, sute de miliarde de dolari din cheltuielile federale ar putea fi reținute din economie.

Cabinetele medicilor, spitalele și companiile de asigurări ar putea fi printre primele care ar putea fi înșelate. La 1 iunie, acestea au de plătit aproximativ 47 de miliarde de dolari prin intermediul Medicare, programul public de asigurări de sănătate al Americii pentru americanii în vârstă, potrivit Bipartisan Policy Center, un grup de reflecție care estimează programul zilnic al Washingtonului privind facturile datorate.

Deoarece Medicare finanțează aproximativ o cincime din asistența medicală din SUA, unii medici ar putea să nu aibă bani pentru a plăti personalul sau alte facturi. Ar trebui să se ia decizii dificile privind programarea operațiilor și a altor proceduri fără a putea să le plătească.

“Cu cât durează mai mult, cu atât mai multe perturbări ar putea fi”,

a declarat Tricia Neuman, expert în politici de sănătate la grupul de cercetare KFF.

Cine altcineva ar putea primi o lovitură directă?

Pe 2 iunie, aproximativ un sfert dintre pensionarii națiunii americane ar putea să-și verifice conturile bancare și să constate că 25 de miliarde de dolari în plăți de asigurări sociale așteptate nu au fost virate.

Plățile ar putea, de asemenea, să nu mai fie efectuate către contractorii guvernamentali, inclusiv 1 miliard de dolari datorați contractorilor din domeniul apărării. Și asta tot pe 2 iunie.

Pe 9 iunie, 4 miliarde de dolari reprezentând salarii ar putea rămâne neplătite pentru o parte din cele 2 milioane de angajați federali, iar școlile care așteaptă 1 miliard de dolari din fondurile federale ar putea fi nevoite să se lipsească de ele.

Așadar, în acest scenariu apocaliptic imediat, populația SUA se pregătește și de varianta în care unele plăți ar putea fi efectuate cu întârzieri semnificative. Oamenii ar trebui să fie cu un ochi pe conturile lor bancare și cu celălalt pe Wall Street, unde îngrijorările legate de solvabilitatea națiunii ar putea să afecteze valoarea economiilor de-o viață ale oamenilor.

scroll to top