Închide

YouTube, pus la zid pentru maniera nonșalantă în care permite răspândirea dezinformărilor

Avatar
youtube, subcribe, icon

Fotografie de muhammadsaqii786 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

YouTube este arătat cu degetul, într-o scrisoare deschisă, adresată de 80 de organizaţii care se ocupă de verificarea faptelor, pentru că nu adoptă măsuri eficiente de combatere a manipulărilor şi dezinformărilor.

În scrisoarea semnată de The International Fact-Checking Network, YouTube este acuzat nu doar că nu îşi bate capul cu dezinformările, ci că permite cu nonşalanţă răspândirea acestora fără a ridica un deget, potrivit news.ro.

Semnatarii arată că dezinformarea online este o chestiune cât se poate de serioasă, care dezbină societăţi, afectează sistemele de sănătate publică, influenţează alegerile politice şi, în unele cazuri, rezultă chiar în pierderea de vieţi.

Grupurile conspiraţioniste înfloresc nestingherite, se arată în scrisoare, oferindu-se exemplul unui grup care a pornit în Germania, cu un canal de YouTube, după care s-a răspândit până în America de Sud.

Încurajarea boicotării vaccinării şi false metode de vindecare a cancerului sunt alte exemple concrete de informaţii false care afectează vieţile oamenilor şi sunt tolerate de platforma video deţinută de Google.

The International Fact-Checking Network propune şi patru soluţii pentru problemele YouTube: mai multă transparenţă privind dezinformarea, adăugarea de context şi sublinierea informaţiei corecte alături de clipuri, măsuri concrete împotriva recidiviştilor şi aplicarea viitoarelor strategii şi în cazul altor limbi, nu doar a limbii engleze.

Printre semnatarii scrisorii se numără şi platformă românească de verificare a faptelor, Factual.ro.

scroll to top