Închide

Youtube Select, disponibil și în România. Câte milioane de români se uită zilnic pe Youtube

Avatar
Youtube

Foto: Shutterstock

Timp de citire: 2 minute
Google va lansa și în România, în luna octombrie 2020, Youtube Select, un mod mai eficient de plasare a reclamelor în videoclipuri. Statisticile de consum video din 2020 arată că utilizatorii petrec tot mai multe ore pe Youtube și urmăresc videoclipurile mai mult pe televizoare decât pe desktop-uri.

Telefonul mobil rămâne însă principalul dispozitiv de pe care majoritatea utilizatorilor români accesează conținut video pe Youtube, spune Florin Pravai, Head of Domestic Market la Google România.

În interviul acordat StartupCafe.ro, Florin Pravai explică ce modificări au apărut în tendințele de consum video pe Youtube din acest an în România, spune ce canale performează intern dar și extern și anunță lansarea unui nou produs destinat agențiilor și creatorilor de conținut.

Statistici Youtube Romania 2020, pe scurt:

  • 12 milioane de utilizatori intră lunar pe YouTube;
  • 9 milioane se uită zilnic la videoclipuri;
  • Utilizatorii petrec cu 25% mai mult timp pe Youtube, în comparație cu 2019;
  • Canalele clasice de televiziune pierd teren în favoarea conținutului video de pe internet, mai ales la audiența tânără (18-35 ani);
  • Cel mai folosit dispozitiv pentru urmărit video pe Youtube rămâne telefonul mobil;
  • Televizorul a luat deja locul desktopului – care a coborât pe locul 3 în clasamentul dispozitivelor pentru vizionat video pe Youtube;
  • În carantină utilizatorii au urmărit cel mai mult clipuri despre gătit și fitness, urmate de conținut medical, divertisment și știri.

În acest moment, găsim pe YouTube canale extrem de populare de la ProTV, Antena Group, TVR, Kanal D sau B1TV.

Există din ce în ce mai mulți oameni care preferă să urmărească show-urile pe YouTube pentru că, astfel, au libertatea de a alege momentul vizionarii. Ei pot de asemenea să interacționeze cu realizatorii și cu alți utilizatori.

Prin YouTube, posturile TV se adresează, în principal unei audiențe formate din tineri între 18 și 35 de ani care urmăresc din ce în ce mai puțin emisiunile TV în forma clasică.

Sunt bine reprezentate și celelalte categorii demografice, serialele KanalD, vechile emisiuni umoristice sau melodiile folclorice prezentate de TVR fiind foarte populare în rândul acestora.

YouTube Select ajută advertiserii să aibă acces la spectatori valoroşi, care vizionează conţinut pe televizoare, într-un efort de a menţine veniturile din publicitate într-o perioadă în care brandurile reduc bugetele din cauza pandemiei de coronavirus.

Prin intermediul YouTube Select, advertiserii pot şi să cumpere publicitate care să apară pe cele mai vizionate canale de YouTube în anumite categorii, cum ar fi divertisment, sport, sau frumuseţe sau modă.

YouTube Select va înlocui un program numit Google Preferred, care a vândut publicitate pentru primele 5% din canalele de YouTube, în funcţie de popularitate şi angajament.

scroll to top