Închide

Zalando, vânzări în scădere din cauza blocajelor și restricțiilor Covid; o piață nouă – România

Avatar
brown cardboard boxes on black plastic crate

Fotografie de Claudio Schwarz pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Deși Zalando a avut cu 5% mai mulți clienți în ultimul trimestru, piața de modă a pierdut din vânzări și a suferit pierderi. Dintr-o dată, vânzările au scăzut și gigantul german al fashion-ului online nu a știut cum să reacționeze, scrie RetailDetail.eu.

Zalando devine din ce în ce mai mult o platformă gigantică, un hub care adună laolaltă brandurile de modă și consumatorii. În acest fel, compania de comerț electronic cu sediul în Berlin renunță la statului său inițial de comerciant cu amănuntul. În ultimul trimestru, numărul mărcilor afiliate și al retailerilor a crescut din nou brusc, iar astăzi Zalando datorează deja 32% din totalul vânzărilor clienților platformei de tip marketplace.

În acest fel, numărul clienților activi a crescut cu 5,2% în ultimul trimestru, dar aici se termină veștile bune.

Cifra de afaceri a stagnat la 2,2 miliarde de euro, reprezentând doar cu 1% mai multe vânzări (în volum brut), în termeni de vânzări nete înregistrând chiar o scădere cu 1,5%. Retailerul german de modă a ajuns ”pe roșu”, cu un EBIT ajustat de -51,8 milioane de euro, adică o marjă de profit negativă de -2,4%.

La începutul trimestrului, Zalando a înregistrat brusc o scădere a cererii, explică co-CEO Robert Gentz, ​​într-un comunicat de presă. Compania a crescut cheltuielile de marketing, dar chiar și asta s-a dovedit inutil. Prin urmare, cantitatea de promoții a fost din nou redusă.

Prețurile ridicate la energie și deficitul de forță de muncă au dus, de asemenea, la costuri mai mari de producție. Fiecare comandă costă acum cu 10% mai mult decât acum un an. Gentz ​​dorește așadar să impună un volum minim de comenzi. Măsura este deja în vigoare în 9 țări, dar acum va fi extinsă și pe alte piețe.

De asemenea, Gentz confirmă că sortimentația oferită clienților nu a fost îndeajuns de adaptată la revenirea oamenilor la birou, în format fizic. Zalando are o cantitate mare de stocuri de haine ”casual” și a trebuit rapid să cumpere alte produse prin canale en-gros.

Cu toate acestea, cifrele nu ar trebui să surprindă după creșterile excepționale din timpul pandemiei de Covid-19. Blocajele și restricțiile pandemice i-au obligat pe consumatori să recurgă la comerțul electronic, dar acum există din nou mai multe opțiuni. În plus, piața este extrem de volatilă, subliniază Robert Gentz: războiul din Ucraina i-a făcut pe oameni să prioritizeze cu totul alte lucruri decât hainele, iar dificultățile de pe lanțurile de aprovizionare joacă și ele un rol important.

Cu toate acestea, compania nu se așteaptă la niciun impact pe termen lung.

Zalando își menține ambiția de a ajunge la vânzări peste 30 de miliarde de euro până în 2025 și se va extinde în acest an pe două piețe noi, România și Ungaria.

”Ca platformă, suntem mai agili”, spune Gentz, care încă vede un mare potențial de a elimina ineficiențele din retailul european de modă și crede cu fermitate că ramura comerțului electronic nu este încă ajunsă la maturitate.

scroll to top