Zeci de mii de persoane au protestat în Barcelona față de extinderea limbii spaniole în școli
Decizia judiciară care prevede că 25% din materia școlară trebuie predată în spaniolă a generat proteste masive în Barcelona, sâmbătă, când mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și exprima opoziția față de extinderea limbi castellane în școlile catalane, scrie B1.ro.
Protestatarii susțin că decizia luată de instanță va vulnerabiliza sistemul educațional care a permis readucerea catalanei în viața cotidiană după un secol XX marcat de dictatura lui Francisco Franco. Chiar și așa, limba locală va rămâne predominantă în școlile Cataloniei, transmite Euronews.
„Nu este potrivit pentru o democrație ca o instanță să invalideze un sistem educațional care este susținut de societate și de parlamentul său”, a declarat Oscar Escuder, președintele Platformei pentru Limbă, o organizație care promovează folosirea catalanei.
Protestul a scos la suprafață și mișcarea separatistă din regiune. Mai mulți demonstranți au afișat steagul pro-independență, iar la manifestație au luat parte și liderii mișcării.
Constituția Spaniei prevede că spaniola (castellana) este limbă națională și că trebuie vorbită de toți cetățenii, însă plasează și limbile minoritare – cum sunt basca sau catalana – sunt limbi oficiale și parte din o parte din patrimoniul cultural al Spaniei care trebuie să se bucure de „o protecție specială”.
Dintre cei 7,7 milioane de rezidenți ai Cataloniei, marea majoritate vorbesc fluent atât catalana, cât și spaniola. Limba folosită în școlile catalane a generat o adevărată dezbatere națională, în condițiile în care o famile susține că a fost insultată și că s-a simțit amenințată după ce a cerut să fie mărit numărul de ore în limba spaniolă într-o școală aflată la nord de Barcelona, așa cum a stabilit instanța.
„Nu suntem împotriva catalanei. Iubim catalana și apreciem bogăția pe care ne-o oferă nouă tuturor ca indivizi și ca societate”, a declarat familia respectivă într-o scrisoare deschisă, scrisă atât în spaniolă, cât și în catalană.
„Dar suntem bilingvi și, de asemenea, iubim spaniola. Obiectivul nostru este nimic mai mult decât acela ca spaniola să formeze o parte din educația copilului nostru într-o manieră normală, așa cum se întâmplă în societatea catalană”, a continuat aceeași familie.