Ziua 1907 de război aduce o veste interesantă: Ucraina ar putea adera la UE mai devreme de 2030
În ziua 1097 de război, ziua în care s-au împlinit trei ani de la declanșarea conflictului, Rusia a lansat un atac aerian de proporții. Aproape 190 de drone s-au îndreptat spre Ucraina, iar atacul s-a prelungit până în zori. Acesta a fost modul rusesc de a “sărbători” invazia.
Forțele aeriene au anihilat cele mai multe drone și doar una și-a atins ținta. Dronele rusești au provocat pagube în portul Odesa și au avariat mai multe case și clădiri în regiunile Dnipropetrovsk, Kiev și Hmelnîțkîi.
De cealaltă parte, o rafinărie de petrol a luat foc astăzi în Riazan, la sud de Moscova, după un atac ucrainean cu drone. Rafinăria a mai fost vizată de două ori la sfârșitul lui ianuarie de atacuri revendicate de la Kiev.
Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că a distrus în timpul nopții 22 de drone ucrainene deasupra mai multor regiuni și a peninsulei Crimeea anexate.
Rusia a anunțat luni că a ajuns la un acord cu Ucraina pentru evacuarea locuitorilor din regiunea rusă Kursk, parțial ocupată de armata ucraineană, și că aceștia se află deja în regiunea ucraineană Sumî. Kievul a transmis deja că este în favoarea unei astfel de evacuări, dacă Moscova ar cere acest lucru.
Rusia își dorește un acord de pace pe termen lung cu Ucraina să soluționeze ceea ce ea consideră ca fiind cauzele primare ale conflictului și nu un acord de încetare a focului susținut de SUA urmat de reluarea rapidă a luptelor, a anunțat viceministrul de Externe Serghei Riabkov.
Pe de altă parte, lideri din 13 ţări s-au dus astăzi la Kiev, pentru a-şi reafirma sprijinul faţă de Ucraina. A ajuns și şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a spus că Ucraina ar putea adera la Uniune înainte de 2030, dacă își continuă reformele în ritmul actual.
Iar UE nu se rezumă doar la vorbe, ci trece și la acțiune: A aprobat oficial al 16-lea pachet de sancțiuni impuse Rusiei, care vizează “flota din umbră” a Rusiei, bănci, importurile de aluminiu și alte sectoare.
Între timp, acordul cu SUA care va permite acces privilegiat la resursele naturale ale Ucrainei este în curs de finalizare, a anunțat vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina. Ulterior, Donald Trump a spus că urmează să se întâlnească cu Volodimir Zelenski ”săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare” pentru a încheia acordul.
Vladimir Putin ”nu vede nimic rău” în faptul ca europenii să participe la negocieri cu privire la războiul din Ucraina, însă aminteşte că ”europenii au refuzat orice contact” cu Rusia ”din proprie iniţiativă”.
Preşedintele rus se declară şi în favoarea unor investiţii americane în teritoriile ocupate din Ucraina.
Iar președintele turc Recep Erdogan susţine că “Ucraina trebuie să fie în mod absolut inclusă” în negocierile de pace.