Închide

Ziua cea mare a cumpărăturilor în SUA. A salvat weekend-ul de Black Friday vânzările apatice din 2023?

Avatar
find more at @joshrh19 (instagram)

Fotografie de Joshua Rawson-Harris pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Felul în care s-a desfășurat ediția din acest an a evenimentului de shopping din SUA a arătat că clienții magazinelor din America au așteptat cu mare interes reducerile și promoțiile pregătite pentru ei, fie că a fost vorba despre magazinele fizice sau de cele online.

Atât vânzările cu amănuntul din magazinele fizice, cât și cele din mediul online au crescut în ritm anual față de 2022, în cifre neajustate cu inflația, conform statisticilor prezentate de raportul Mastercard SpendingPulse, dat publicității sâmbătă și citat de CNN.

Categoriile de produse cele mai căutate au fost îmbrăcămintea, bijuteriile și ieșirile la restaurante, toate înregistrând creșteri considerabile față de cu un an mai devreme.

Vânzările în magazinele fizice au crescut cu puțin mai mult de 1%, în timp ce comerțul electronic a avansat în ritm mult mai alert, cu un plus de 8,5%.

Compania de analiză Sensormatic Solutions, care monitorizează traficul cumpărătorilor din magazinele fizice, a constatat că numărul de vizitatori din Vinerea Neagră au crescut cu 4,6% față de 2022. Creșterea vine ca o surpriză, în condițiile în care traficul în magazinele fizice a scăzut, în medie, cu 2,4% anul acesta față de 2022.

”Deși anticipam o creștere, traficul de clienți din magazine ne-a depășit așteptările. Consumatorii se bucură din nou de cumpărăturile în format fizic, văzându-le ca pe o experiență de împărtășit cu cei dragi”, a declarat Grant Gustafson, șeful departamentului de consultanță și analiză de retail la Sensormatic, într-un comunicat.

Raportul Adobe Analytics, care monitorizează cumpărăturile online din SUA, a anunțat un record de vânzări de 9,8 miliarde de dolari de Vinerea Neagră, în creștere cu 7,5% față de 2022, ca urmare a creșterii cererii de produse electronice, mai ales de televizoare, ceasuri inteligente și echipamente audio.

Cumpărăturile prin intermediul telefoanelor mobile a căpătat o popularitate din ce în ce mai mare: achizițiile de produse de pe dispozitive mobile au adus vânzări de 5,3 miliarde de dolari. Astfel, Adobe se așteaptă ca achizițiile făcute prin smartphone-uri în acest sezon de sărbători să le depășească pentru prima dată în istorie pe cele făcute de pe sisteme desktop.

De asemenea, shopper-ii online au folosit în mod considerabil sistemele de tipul ”cumpărați acum, plătiți mai târziu” (Buy Now, Pay Later – BNPL), planuri de plată în rate care permit consumatorilor să-și împartă povara costurilor în plăți fragmentate, de obicei pe durata câtorva săptămâni.

Deși unele companii care oferă oferte BNPL percep dobânzi sau comisioane de întârziere, pentru achizițiile majore sau în aceste zile cu cheltuieli mari, mini-împrumuturile îi pot ajuta pe clienți să își înlesnească achizițiile și să își adapteze mai ușor bugetele.

Potrivit raportului Adobe, în această săptămână, planurile de achiziții prin sisteme BNPL au avut cu 72% mai mulți clienți în comparație cu săptămâna anterioară.

Și platforma de comerț electronic Shopify a raportat vânzări record, de peste 4 miliarde de dolari la nivel mondial, cu 22% mai mari decât anul trecut.

Potrivit companiei, prețul mediu al coșului de cumpărături din SUA a fost de 124 de dolari, iar categoriile cele mai vândute au fost produsele de îngrijire personală, îmbrăcămintea și ustensilele de bucătărie.

Pe măsură ce sezonul de cumpărături prilejuite de sărbătorile de iarnă se intensifică înainte de Crăciun, analiștii prevăd o perioadă aglomerată pentru retaileri în următoarele câteva săptămâni.

Adobe estimează că Cyber Monday va fi cel mai mare eveniment de retail al anului, generând vânzări record de 12 miliarde de dolari, cu peste 6% mai mari decât anul trecut.

Analiștii de la Sensormatic anticipeză că opt dintre cele mai aglomerate zile de cumpărături din sezonul de shopping din magazinele fizice se vor înregistra în luna decembrie și, împreună cu weekend-ul de Black Friday, aceștia se așteaptă ca numărul de vizitatori din magazine în ultimele 40 de zile ale anului să reprezinte 40% din tot traficul pietonal din acest an.

scroll to top