Ziua Judecății | Facebook și Instagram ar putea fi interzise în UE începând din luna mai!
Peste doar două luni, compania Meta Platforms Inc., care operează rețelele de socializare Facebook și Instagram, s-ar putea confrunta cu o situație fără ieșire în Europa, care ar putea conduce la interzicerea acestora pentru utilizatorii din Uniunea Europeană. Acesta ar putea fi rezultatul pierderii procesului pe care Meta îl are în Irlanda, unde compania este acuzată de încălcarea normelor UE privind gestionarea datelor personale ale utilizatorilor, anunță publicația POLITICO.eu.
Helen Dixon, șefa Comisiei Irlandeze pentru Protecția Datelor (DPC), a declarat pentru publicația citată că este ”foarte probabil” ca instituția să dea un verdict final cu privire la ultimul instrument juridic disponibil al Facebook pentru a trimite date cu caracter personal pe serverele situate în SUA, înainte ca Uniunea Europeană și Statele Unite să ajungă la un nou acord referitor la transferul acestui tip de date.
În luna iulie a anului trecut, DPC a emis proiectul de decizie care prevede suspendarea clauzei contractuale standard (SCC – standard contractual clauses), instrumentului legal pe care se bazează Facebook în privința gestionării datelor personale. Proiectul deciziei irlandezilor așteaptă acum aprobarea de către autoritățile de reglementare a protecției datelor personale din celelalte state europene, proces care ar urma să fie finalizat până la jumătatea lunii mai.
Ca atare, gigantul tehnologic american ar putea să rămână fără posibilitatea de a transfera în mod legal date personale pe serverele din Statele Unite, procedură necesară funcționării în Europa a rețelelor Facebook și Instagram.
Compania americană admisese anterior că o astfel de decizie ar putea duce la închiderea serviciilor sale în Europa, inclusiv la imposibilitatea funcționării Facebook și Instagram.
Cea mai recentă reacție a companiei a fost remisă presei luna trecută
”În situația în care Comisia Europeană nu va adopta nicio decizie de adecvare și nu vom putea să ne bazăm în continuare pe clauzele contractuale standard sau dacă va trebui să ne bazăm pe alte mijloace alternative de transfer de date din Uniunea Europeană în Statele Unite, atunci, cel mai probabil, nu vom putea oferi utilizatorilor din Europa o serie dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram.”
Efectul de domino
Decizia autorităților irlandeze ar putea provoca probleme în serie pentru marile companii tehnologice care folosesc clauzele contractuale standard pentru transferurile de date pe serverele din SUA.
Comitetul European pentru Protecția Datelor – rețeaua europeană a autorităților naționale de protecție a datelor personale – va decide până pe data de 14 aprilie dacă va confirma decizia inițială a Irlandei de a suspenda clauzele contractuale standard, în baza cărora aceste companii transferă datele utilizatorilor în SUA.
În continuare, autoritatea de resort din Irlanda – DPC – care este principalul organism de reglementare la nivel european nu doar pentru Meta, ci și pentru alți giganți tehnologici care au sediul central pentru Europa în Irlanda, va avea la dispoziție încă o lună pentru a lua decizia finală în această speță.
Între timp, salvarea companiilor tehnologice ar putea să vină de la Comisia Europeană, care își propune finalizarea unui nou acord privitor la transferul de date personal cu SUA până în luna iulie, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anulat două acorduri precedente din cauza unor temeri și neînțelegeri legate de supravegherea datelor în Statele Unite.
În ce privește poziția Irlandei, Helen Dixon a declarat că nu are de gând să închidă ochii la încălcarea legislației europene privind confidențialitatea și protecția datelor personale, așa-numitul GDPR.
”Vom continua să luăm și să aplicăm măsurile coercitive pe care le-am propus. Există, desigur, alte posibile căi legale pe care orice companie le-ar putea urma, dar consider că este complet improbabil ca, în circumstanțele acestui caz, vreo companie ar putea obține o suspendare a executării ordinelor restrictive, în conformitate cu ordinul pe care ar urma să îl impunem”, a precizat ea.
Un purtător de cuvânt al Meta a declarat:
”Acest caz rezidă dintr-un conflict istoric al legislațiilor UE și SUA, conflict în curs de soluționare prin noul nou acord UE-SUA privind cadrul de reglementare a confidențialității datelor personale. Salutăm progresele făcute de factorii de decizie politică în ceea ce privește asigurarea continuității transferului de date peste granițe și așteptăm decizia finală a autorității de reglementare în această speță.”