Închide

20.000 de lei de la Guvern pentru renovarea casei. Vezi ce români se califică

Avatar
solar, solar energy, solar power

Fotografie de Solarimo pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Tanczos Barna, Ministrul Mediului, a anunțat faptul că la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie aplicația pentru programul Casa verde Fotovoltaice 2023 ar putea fi disponibilă. Programul ar putea permite românilor să primească 20.000 de lei de la Guvern pentru instalarea de panouri solare pe acoperișurile locuințelor lor.

Cu toate acestea, nu a fost oferită nicio informație cu privire la numărul de beneficiari ai acestui program sau dacă există anumite criterii de eligibilitate.

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 ar putea fi disponibil de la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie

„Atât din perspectiva producerii energiei verzi, cât şi din perspectiva reducerii emisiilor de carbon, programele finanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu sunt foarte importante. Au crescut, în general, toate bugetele aferente programelor care vizează reducerea emisiilor de carbon.

Vorbim aici de programele care vizează creşterea eficienţei energetice în locuinţe, în administraţia publică, creşterea capacităţii de producere a energiei electrice pentru consum propriu, care se adresează consumatorilor, creşterea bugetelor pentru autoturismele verzi, adică pentru maşinile electrice şi pentru celelalte programe care vizează, de asemenea, crearea unui mediu mai sănătos, mai sustenabil în privinţa sau în perspectiva reducerii emisiilor de carbon.

Bugetul aprobat astăzi de Guvern, pentru anul 2023, al Administraţiei Fondului pentru Mediu vizează foarte multe programe. Programul care este cel mai aşteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetăţeni. Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023”, a transmis Tanczos Barna la sfârștul ședinței de Guvern, anunță RomaniaTV.

Bugetul alocat programului este destinat în mod direct sprijinirii persoanelor fizice

Tanczos Barna a precizat că bugetul alocat programului Casa Verde Fotovoltaice 2023, în valoare de două miliarde de lei, este destinat în mod direct sprijinirii persoanelor fizice. El a subliniat că această sumă ar putea permite peste 80.000 de case să beneficieze de panouri fotovoltaice. Anunțul a fost făcut la sfârșitul ședinței de Guvern de către ministrul Tanczos Barna. Acesta a estimat că aplicația destinată programului ar putea fi deschisă la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.

„Programul prevede posibilitatea instalării acestor sisteme de panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case, în această primă fază, urmând să completăm bugetul la rectificare. Ne propunem ca înscrierea instalatorilor care pot realiza aceste lucrări în program să înceapă într-un termen de 8 – 10 zile. În paralel cu înscrierea acestor instalatori în program, deschidem aplicaţia pentru persoanele fizice la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, în funcţie de numărul instalatorilor şi în funcţie de derularea acelei prime etape.

Aşa cum am spus, bugetul de două miliarde de lei vizează persoanele fizice, dar anul acesta am deschis posibilitatea finanţării şi pentru acele ONG-uri şi unităţi de cult care oferă servicii sociale, acele entităţi care, de exemplu, oferă serviciile sociale în programele naţionale de copii care sunt cazaţi în aceste unităţi locative.

Până acum aceste entităţi n-au beneficiat de nicio finanţare. Criza energetică a afectat inclusiv acest sector şi cred că este foarte important ca, în colaborare cu Ministerul Muncii şi cu celelalte ministere, să vizăm şi acele sectoare care n-au fost avute în vedere până acum”, a mai afirmat ministrul Mediului Tanczos Barna.

scroll to top