China trebuie să stimuleze productivitatea având în vedere “provocarea demografică”


Autor:    -  
asia, chinatown, city
Fotografie de tookapic pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

China se confruntă cu o problemă demografică și trebuie să își sporească productivitatea pentru a crește, a declarat David Mann, economist șef pentru Asia-Pacific, Orientul Mijlociu și Africa la Mastercard Economics Institute, potrivit CNBC.

“Trebuie să vedeți o creștere a productivității exact din cauza provocării demografice”, a declarat acesta luni la emisiunea “Squawk Box Asia” de la CNBC. “Dacă ne întoarcem cu 10, 20 de ani în urmă în China, o mare parte din creștere provenea pur și simplu din simplul fapt că în fiecare an apăreau mai mulți oameni – acea contribuție a forței de muncă mai degrabă decât a capitalului sau a productivității.” “Acum, aveți nevoie de productivitate”, a spus el, subliniind că Beijingul trebuie să se asigure că “capitalul este canalizat” într-un mod care să stimuleze productivitatea.

China a pus capăt controalelor Covid-19 în decembrie, iar revenirea economică inițială și-a pierdut din avânt. Creșterea economică de 6,3% în al doilea trimestru a marcat un ritm de creștere de 0,8% față de primul trimestru, mai lent decât ritmul de 2,2% în ritm trimestrial înregistrat în primele trei luni ale anului.

Masivul sector imobiliar a avut dificultăți în a-și reveni, în timp ce exporturile s-au prăbușit din cauza scăderii cererii globale.

“Totuși, provocarea suplimentară pe care o are China – spre deosebire de un loc cu o populație mai mică, de exemplu – se referă la numere”, a spus Mann. “Când te uiți la o populație de aproximativ 1,4 miliarde de oameni, chiar dacă grupul de vârstă activă este în scădere, pur și simplu nu sunt suficienți oameni acolo pentru a putea face practic acest lucru să se întâmple.”

Prin urmare, este crucial ca Beijingul să încurajeze creșterea sectorului privat pentru a atenua presiunile asupra productivității, a adăugat el.

Mann a explicat că o cheie pentru economie ar fi “cât de puternică va fi creșterea în sectorul privat – pentru a putea aduce aceste inovații și a le introduce într-un mod care să mențină creșterea puțin mai puternică, fără a fi nevoie să recurgem, de exemplu, la investiții imobiliare rezidențiale, care nu sunt la fel de productive.”

Redresarea domolită a consumului

China este așteptată să publice miercuri datele privind inflația, care vor oferi indicii suplimentare cu privire la traiectoria de redresare a țării. Cererea slabă a consumatorilor a dus la nicio modificare a prețurilor în luna iunie.

Călătoriile interne au fost un punct luminos în cadrul redresării. Rezidenții din mediul urban și-au dublat cheltuielile pentru turism în prima jumătate a anului față de anul trecut, ajungând la 1.980 de miliarde de yuani (280 de miliarde de dolari), potrivit Ministerului Culturii și Turismului.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!