China trebuie să stimuleze productivitatea având în vedere “provocarea demografică”
China se confruntă cu o problemă demografică și trebuie să își sporească productivitatea pentru a crește, a declarat David Mann, economist șef pentru Asia-Pacific, Orientul Mijlociu și Africa la Mastercard Economics Institute, potrivit CNBC.
“Trebuie să vedeți o creștere a productivității exact din cauza provocării demografice”, a declarat acesta luni la emisiunea “Squawk Box Asia” de la CNBC. “Dacă ne întoarcem cu 10, 20 de ani în urmă în China, o mare parte din creștere provenea pur și simplu din simplul fapt că în fiecare an apăreau mai mulți oameni – acea contribuție a forței de muncă mai degrabă decât a capitalului sau a productivității.” “Acum, aveți nevoie de productivitate”, a spus el, subliniind că Beijingul trebuie să se asigure că “capitalul este canalizat” într-un mod care să stimuleze productivitatea.
China a pus capăt controalelor Covid-19 în decembrie, iar revenirea economică inițială și-a pierdut din avânt. Creșterea economică de 6,3% în al doilea trimestru a marcat un ritm de creștere de 0,8% față de primul trimestru, mai lent decât ritmul de 2,2% în ritm trimestrial înregistrat în primele trei luni ale anului.
Masivul sector imobiliar a avut dificultăți în a-și reveni, în timp ce exporturile s-au prăbușit din cauza scăderii cererii globale.
“Totuși, provocarea suplimentară pe care o are China – spre deosebire de un loc cu o populație mai mică, de exemplu – se referă la numere”, a spus Mann. “Când te uiți la o populație de aproximativ 1,4 miliarde de oameni, chiar dacă grupul de vârstă activă este în scădere, pur și simplu nu sunt suficienți oameni acolo pentru a putea face practic acest lucru să se întâmple.”
Prin urmare, este crucial ca Beijingul să încurajeze creșterea sectorului privat pentru a atenua presiunile asupra productivității, a adăugat el.
Mann a explicat că o cheie pentru economie ar fi “cât de puternică va fi creșterea în sectorul privat – pentru a putea aduce aceste inovații și a le introduce într-un mod care să mențină creșterea puțin mai puternică, fără a fi nevoie să recurgem, de exemplu, la investiții imobiliare rezidențiale, care nu sunt la fel de productive.”
Redresarea domolită a consumului
China este așteptată să publice miercuri datele privind inflația, care vor oferi indicii suplimentare cu privire la traiectoria de redresare a țării. Cererea slabă a consumatorilor a dus la nicio modificare a prețurilor în luna iunie.
Călătoriile interne au fost un punct luminos în cadrul redresării. Rezidenții din mediul urban și-au dublat cheltuielile pentru turism în prima jumătate a anului față de anul trecut, ajungând la 1.980 de miliarde de yuani (280 de miliarde de dolari), potrivit Ministerului Culturii și Turismului.