Închide

2022, an record la BVB: Valoarea totală de tranzacţionare a depăşit în premieră 24 miliarde lei

Avatar
Raduhanga2

Foto: BVB

Timp de citire: 3 minute

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare înregistrată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare, după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, potrivit unui raport al Bursei.

“Anul 2022 a fost un adevărat carusel pentru pieţele de capital internaţionale, care au fost marcate de volatilitate accentuată. După o perioadă foarte lungă caracterizată prin politici monetare relaxate, presiunile inflaţioniste au determinat demararea unui ciclu de creştere agresivă a dobânzilor la nivel global. Ceea ce a fost remarcabil în 2022 este faptul că rundele de finanţare prin piaţa de capital au continuat, chiar dacă într-un ritm mai lent, fiind dovezi clare că ne îndeplinim cu eficienţă rolul de pilon esenţial pentru finanţarea economiei. Este edificator că, în acest sens, 42 de runde de finanţare în valoare totală de 1,9 miliarde euro au fost deja derulate prin sistemele bursei într-un singur an. Statul român este cel mai important partener al bursei, iar emisiunile periodice Fidelis au adus populaţia mult mai aproape de fenomenul bursier. Tot în 2022, BVB s-a alăturat eforturilor Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Ministerului Finanţelor Publice de a lansa strategia naţională de dezvoltare a pieţei de capital. Avem un dialog excelent cu autorităţile statului pentru a dezvolta piaţa de capital în beneficiul României”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Conform raportului, citat de Agerpres, piaţa de capital din România a reuşit să atingă noi recorduri pe trei paliere de lichiditate după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini, înregistrând noi maxime la nivelul valorii totale de tranzacţionare, lichidităţii medii zilnice şi numărului de tranzacţii.

Astfel, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele, cu toate tipurile de instrumente financiare, după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021, când această valoare era de 21,6 miliarde lei. Pe segmentul de acţiuni, anul trecut au fost realizate tranzacţii totale de aproape 13,5 miliarde lei.

“Anul 2022 a demonstrat fără echivoc că parametrii de lichiditate ai bursei au atins niveluri record, doborând maximele atinse în anul precedent. Este important să notăm că într-un an complicat pentru toate pieţele de capital, la bursa românească am avut recorduri pe trei paliere de lichiditate: tranzacţii totale record de 24 miliarde lei, lichiditate medie zilnică de aproape 100 milioane lei şi aproape 1,7 milioane tranzacţii. Demersurile noastre pentru îmbunătăţirea semnificativă a lichidităţii, mai ales pe zona de acţiuni, vor continua într-un mod susţinut, eforturile din ultimii ani pentru eficientizarea pieţei fiind reflectate şi prin evoluţia acţiunii BVB, care anul trecut a înregistrat cea mai bună performanţă
din indicele BET, cu o creştere de aproape 40%, luând în calcul doar aprecierea preţului. Dacă ţinem cont şi de dividende, atunci randamentul este de peste 42%”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

În 2022, la BVB au avut loc 251 de şedinţe de tranzacţionare, iar acest lucru s-a tradus printr-o lichiditate medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată (PR) şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) de 95,6 milioane lei. Este un nou record stabilit la BVB pentru acest indicator de lichiditate, unde creşterea a fost de 11% comparativ cu 2021.

Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pieţele: peste 1,67 milioane de tranzacţii. Comparativ cu anul 2021, când au fost realizate 1,53 milioane de tranzacţii cumulat pe PR şi SMT, creşterea a fost de peste 9%.

Toate aceste rezultate au fost obţinute într-un context regional şi internaţional dificil marcat, în principal, de războiul din Ucraina, creşterea dobânzilor de politică monetară, ratele de două cifre ale inflaţiei şi persistenţa fenomenului inflaţionist, creşterea preţurilor energiei, precum şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare. Aceşti factori au afectat toate pieţele de capital internaţionale şi, într-un astfel de context regional şi internaţional dificil, toţi indicii BVB au încheiat pe minus anul 2022, însă cu o depreciere sub nivelul afişat de S&P500 în SUA sau STOXX600 în UE. Mai exact, indicele BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate la BVB, a înregistrat la finalul anului trecut o scădere de 10,7%, până la un nivel de 11.663 puncte. Indicele BET-TR, care ţine cont şi de randamentul dividendelor, a scăzut cu aproape 1,9% şi a ajuns la 22.686 puncte. Prin comparaţie, indicele european STOXX600 a scăzut anul trecut cu 12,9%, în timp ce indicele american S&P500, cu 19,4%.

scroll to top