Închide

23 de orașe vor primi bani de la AFM pentru 186 de stații de încărcare a mașinilor electrice

Avatar
e-car station charger, Tesla automobile

Fotografie de Waldemar Brandt pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat joi că a acceptat până acum un total 23 dosare depuse de municipalitățile din România pentru instalarea de stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice, în cadrul programului dedicat, valoarea totală a sumelor acceptate fiind de aproape 34 de milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Cele 23 de dosare de finanţare aprobate vizează amplasarea de noi stații de încărcare pentru mașini electrice în orașele Zalău, Piatra Neamţ, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Oradea, Baia Mare, Focşani, Satu Mare, Reşiţa, Giurgiu, Călăraşi, Slatina, Timişoara, Alba Iulia, Suceava, Galaţi, Braşov, Deva, Brăila, Constanţa, Sibiu şi Ploieşti.

În cele 23 de orașe reședință de județ, vor fi amplasate un număr de 186 staţii de reîncărcare cu 390 puncte de reîncărcare rapidă, potrivit AFM.

România, printre țările UE cu cea mai slabă infrastructură pentru mașinile electrice

România se numără printre țările UE cu o infrastructură slab dezvoltată pentru încărcarea mașinilor electrice, potrivit ultimelor date prezentate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Potrivit sursei citate, 10 țări nu au nici măcar un “charger” pentru fiecare 100 de kilometri de drumuri cheie. Toate aceste țări au, de asemenea, o cotă de piață a mașinilor electrice de sub 3% (cu excepția Ungariei). 18 state membre UE au sub 5 puncte de încărcare pe 100 km de drum, doar patru având mai mult de 10 încărcătoare pentru fiecare 100 km de străzi.

Lituania și Grecia stau cel mai prost la capitol, cu 0.2 puncte de încărcare pentru electrice per 100 km de drumuri. Polonia le urmează în acest “top” (0.4), în timp ce România (0.5) și Letonia (0.5) au și ele mai puțin de un punct de încărcare la fiecare 100 de kilometri de drumuri.

La polul opus, Olanda are 47.5 puncte de încărcare la 100km și stă cel mai bine în privința acestui indicator analizat de ACEA.

Alte țări cu o infrastructură dezvoltată pentru mașinile electrice sunt Luxemburg, Germania, Portugalia și Austria.

scroll to top