Închide

ACEA: România, printre țările UE cu cea mai slabă infrastructură pentru mașinile electrice

Avatar
Sk 5359 1

Sursă foto: ACEA

Timp de citire: 2 minute

România se numără printre țările UE cu o infrastructură slab dezvoltată pentru încărcarea mașinilor electrice, potrivit ultimelor date prezentate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), informează Automarket.

La nivelul Uniunii Europene există o lipsă acută de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice de-a lungul rețelelor rutiere în majoritatea statelor membre.

Concluzia aparține ACEA, asociația care reprezintă interesele industriei auto la nivel european. Potrivit sursei citate, 10 țări nu au nici măcar un “charger” pentru fiecare 100 de kilometri de drumuri cheie. Toate aceste țări au, de asemenea, o cotă de piață a mașinilor electrice de sub 3% (cu excepția Ungariei). 18 state membre UE au sub 5 puncte de încărcare pe 100 km de drum, doar patru având mai mult de 10 încărcătoare pentru fiecare 100 km de străzi.

Lituania și Grecia stau cel mai prost la capitol, cu 0.2 puncte de încărcare pentru electrice per 100 km de drumuri. Polonia le urmează în acest “top” (0.4), în timp ce România (0.5) și Letonia (0.5) au și ele mai puțin de un punct de încărcare la fiecare 100 de kilometri de drumuri.

La polul opus, Olanda are 47.5 puncte de încărcare la 100km și stă cel mai bine în privința acestui indicator analizat de ACEA.

Alte țări cu o infrastructură dezvoltată pentru mașinile electrice sunt Luxemburg, Germania, Portugalia și Austria.

Ca parte a pachetului său climatic Fit for 55, publicat în iulie, Comisia Europeană a propus ca până în 2030 emisiile de CO2 ale autovehiculelor noi să fie cu 55% mai mici decât nivelurile din 2021 – în creștere față de obiectivul de 37,5% pentru 2030 stabilit cu doar trei ani în urmă. Producătorii auto europeni vor trebui să aducă pe piață milioane de mașini electrice în următorii ani pentru a atinge acest nou obiectiv provocator.

“Trebuie realizate progrese masive în implementarea infrastructurii în întreaga UE într-un interval de timp foarte scurt. Progresele realizate în câteva țări din Europa de Vest sunt încurajatoare, dar nu ar trebui să ne distragă atenția de la starea teribilă a rețelei de încărcare în alte țări ale UE,“

spun reprezentanții ACEA.

scroll to top