Închide

3 români din 4 susțin trecerea la euro, deși știu că România nu ar fi pregătită pentru asta

Avatar
20 euro bill on white textile

Fotografie de Lukasz Radziejewski pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Dintre cele șapte state membre ale Uniunii Europene care nu folosesc încă moneda unică europeană, România este ţara unde se înregistrează cel mai mare procentaj de respondenţi (75%) cu o opinie pozitivă faţă de introducerea monedei euro, potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, publicat vineri și citat de Agerpres.

Sondajul a fost realizat în cele şapte state membre care nu au aderat încă la zona euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Majoritatea cetăţenilor UE intervievaţi (60%) consideră că trecerea la moneda euro a avut consecinţe pozitive pentru ţările care o utilizează deja.

De asemenea, majoritatea respondenţilor (52%) consideră că, în general, vor fi consecinţe pozitive ale introducerii monedei euro pentru ţara lor şi chiar mai mult, peste jumătate dintre ei (55 %) afirmă că introducerea monedei euro ar avea consecinţe pozitive inclusiv pentru ei înşişi.

În ansamblu, 57% dintre respondenţi sunt în favoarea introducerii monedei euro în ţara lor.

Cele mai ridicate procente de respondenţi cu opinie pozitivă s-au înregistrat în România (75% în favoarea monedei euro) şi Ungaria (69%).

În toate statele membre care au participat la sondaj, cu excepţia Cehiei, s-a înregistrat o creştere a proporţiei celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020. Cele mai mari creşteri sunt observate în România (de la 63% la 75%) şi Suedia (de la 35% la 43%).

Totuși, românii nu cred că țara lor este pregătită pentru aderarea la zona euro. Doar 27% dintre respondenți consideră România pregătită, cu 5 puncte procentuale mai puțin decât în ediția precedentă a barometrului, în timp ce 69% nu cred acest lucru, restul de 5% fiind nehotărâți.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

În cazul României, raportul de convergenţă pe 2020 arată că ţara nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

scroll to top