Închide

4 ani de AFACERI.news | 40.000 de articole de calitate pentru cititorii presei economice serioase

Avatar
4 Ani De Afaceri.news Blue Eggs
Timp de citire: 4 minute

“E mai bine să meriți laude și să nu le primești decât să le primești fără să le meriți”. (Mark Twain)

Dragi cititori,

Al patrulea an de viață al nostru a fost anul consacrării AFACERI.news drept portalul economic național care nu mai poate fi ignorat.

A fost greu, ne-am născut în toiul primei carantine trăite de generația noastră, datorată unei pandemii (cine își mai amintea acești doi termeni “exotici” înainte de 2020?!).

Ne-am încăpățânat timp de peste 3 ani de zile să ne afirmăm, să fim o voce serioasă într-o mare de scandal, tabloidizare și goană după clic. Nimeni nu ne-a dat nicio șansă. Toți oamenii de media, PR, publicitate ne-au spus că suntem pe un drum înfundat care nu va duce nicăieri:

„Lumea la noi nu vrea știri serioase, românii nu vor surse clare, citit curat, vor bârfă și senzațional, suntem o națiune inferioară, naivilor!”

Nimic mai fals! Am crezut și credem în România normală, muncitoare, educată și pragmatică, dornică de ADEVĂR.

Am detestat de la bun început modul josnic de a face presă pentru trafic, pentru “engagement”, pentru “reach”, pentru reclame venite pe titluri mincinoase, pe subiecte nedemne pline de gregar, profan și scandal. Nu suportăm nici noi (ca Dvs.) articolele întrerupte de clipuri video agasante, de bannere care te cuprind din toate direcțiile, de prostituția la care apelează mai toată presa și în special cea economică (pentru că ea ne interesează, ea este concurenta noastră). Nu ne vindem pe clic-uri, nu vrem euro mânjiți cu minciuna unor titluri senzaționale, nu ne cumpărăm like-uri și comunități întregi în social media, nu ne interesează acest mod majoritar, dar mizerabil, de a face presă.

“Faci așa c-așa fac toți!” Noi nu!

Suntem AFACERI.news, iar cei ce nu ați auzit de noi până în vara lui 2023, cu siguranță ați făcut-o după. Sau cel puțin ați intrat în contact cu serialul nostru anchetă care ne-a consacrat: LISTA CĂPUȘELOR. Bomba cu efect rapid care a spulberat mitul corporațiilor din România și le-a pus la plată. Ați primit textele primite de noi poate pe Whatsapp la finalul verii trecute. Ne-ați citit poate direct pe mobil, desktop sau în varianta aplicației gratuite “afaceri.news” din AppStore și GooglePlay. Sau poate ați citit ancheta noastră care a făcut înconjurul României în paginile altor publicații care ne-au citat sau nu, în funcție de gradul lor de bun simț.

Episoadele investigației LISTA CĂPUȘELOR nu au fost simple articole de presă care v-au arătat ipocrizia marilor corporații care una spun și alta fac. Care vă vorbesc de angajarea a mii de români, dar își duc profiturile în paradisuri fiscale. Care se laudă prin campanii grase de PR și CSR cu orice pârț voluntar-oengist, dar ascund sub preș banii datorați statului, adică vouă. Care put a ipocrizie, dând lecții de morală.

Prin efectul devastator al rostogolirii acestei anchete în întreaga presă, LISTA CĂPUȘELOR a schimbat o lege. Vă mai amintiți vreo anchetă recentă să fi făcut asta? Fără lipsă de modestie, noi nu.

Scopul nostru a fost atins, cu alte cuvinte: povara fiscală care părea să aplece doar cârca antreprenoriatului greu încercat a fost împărțită și cu coloșii. Pentru că așa este firesc. Nu doar cei mici sunt buni de plată. Nu doar calul care trage trebuie strunit. Valul mediatic a devenit tsunami, așa că nu mai putea fi ignorat. Niciun lobbyist, nicio corporație și niciun oficial corupt nu au mai putut opri tăvălugul declanșat de noi, AFACERI.news: LISTA CĂPUȘELOR A DUS IREMEDIABIL LA ADOPTAREA LEGII CĂPUȘELOR. Corporațiile nu mai pot ocoli plata unui impozit minim pe cifra de afaceri, indiferent dacă raportează profituri zero sau infime, minimizate din condei.

Da! Este legea datorată nouă, legea produsă de noi, legea pentru care toate corporațiile ne “mulțumesc” printre dinți. Armate de lobby-iști media, persoane publice cunoscute, nu au putut opri tăvălugul adus de LISTA CĂPUȘELOR.

Nu ne interesează că ne-am făcut dușmani în mediul de afaceri corporatist. Până la urmă adevărul învinge și nu ne temem de nimic când demersurile sunt pornite pentru corectitudine și echitate economică. Noi am învins! Înseamnă că și cei mulți din economie au învins.

Știm cu toții că microîntreprinderile, PFA-urile și IMM-urile sunt năpăstuite de măsurile fiscale aiuritoare care au intrat deja în vigoare. Vă imaginați ce-ar fi fost dacă această TAXĂ a CĂPUȘELOR de minim 1% din cifra de afaceri nu ar fi existat și sumele respective ar fi trebuit stoarse tot de la microîntreprinderi, IMM-uri și cei mici din economie? Vă spunem noi: mai multe falimente, mai mult șomaj, mai multă sărăcie, mai mult exod din țară.

Cititorii ne-au apreciat, cei mai mulți români au aflat acum de noi, ne-au felicitat curajul, iar vocea noastră nu mai poate fi ignorată.

Dragi cititori,

Aristotel spunea că plăcerea muncii aduce perfecțiunea acesteia. Nouă ne place să muncim la cele peste 40.000 de materiale, anchete sau interviuri pentru care am pus suflet, timp și energie. Iar ce reiese din această muncă vă lăsăm pe Dvs să descoperiți și să apreciați în materialele publicate zilnic, chiar și în weekend-uri și sărbători naționale. Economia nu ia pauză. Deci nici redacția noastră.

Le mulțumim încă o dată colegilor jurnaliști de la principalele posturi de televiziune, radio-uri, portaluri media naționale, ziare locale, influenceri, oameni politici sau simpli români pentru distribuirea masivă a LISTEI CĂPUȘELOR în toată mass-media românească și în online-ul național, pe rețele de socializare, pe aplicații de mesagerie sau prin viu grai. Noi am creat bulgărele, voi toți l-ați rostogolit. Și vă mulțumim pentru asta!

2024: presa avidă de bani versus presa avidă de adevăr

În 2024, clasa politică se pregătește de multe serii de alegeri. Noi rămânem un partener serios, unic în peisajul presei economice românești: fără publicitate agresivă, fără articole întrerupte de reclame, fără video-uri agasante, fără clickbait sau titluri înșelătoare, fără senzațional, fără scandal. Doar pură economie. Economie. Nu vorbărie.

Parafrazându-l pe omul de stat american de la mijlocul secolului al XIX-lea, impunătorul militar de carieră Lewis Cass, nu uitați că

“oamenii se pot îndoi de ce spui, dar vor crede ceea ce faci.”

Iar până acum noi chiar am făcut: 40.000 de articole quality în 4 ani de muncă fără încetare. Chiar și în toate weekendurile și în toate sărbătorile legale.

Mulțumim pentru primii 4 ani. Mai avem ceva de spus, dar și mai multe de făcut.

Echipa redacției AFACERI.news și a podcastului AFACERI.live

Andrea, Ioana, Irina, Lavinia, Ligia, Adrian, Călin, Cristina, Horațiu, Horia, Răzvan

scroll to top