Închide

EXCLUSIV Episodul 3 LISTA CĂPUȘELOR: Cum îmbolnăvesc bugetul de stat PARAZIȚII din FARMA

Avatar
Parazitii Din Farma

Foto: https://www.flaticon.com/

Timp de citire: 10 minute

Citește și:

EXCLUSIV Episodul 1: Acestea sunt CĂPUȘELE României: multinaționale cu cifre de afaceri mai mari de 100 de milioane de euro, profit ZERO în România! Iar IMM-urile sunt hăituite

 

EXCLUSIV Episodul 2: ȘMECHERII din COMERȚ. Cifre de afaceri gigantice și profit ridicol. LISTA CĂPUȘELOR bugetului de stat continuă

Continuăm serialul EXCLUSIV LISTA CĂPUȘELOR, demarat de echipa AFACERI.news, cu numele grele din comerțul farmaceutic și vânzarea de medicamente. Lanțuri de farmacii, distribuitori locali ai marilor concerne Big Pharma, producători locali, toate numele de pe listă par organizații de caritate văzând profiturile realizate în România.

Deși la fiecare colț de stradă există două-trei farmacii, iar acestea încă apar ca ciupercile după ploaie, e un paradox la mijloc pe care încercăm să-l explicăm. Medicamentele sunt exorbitante, lucru atestat de cifrele de afaceri mai mari de 100 de milioane de euro realizate de companiile farmaceutice în exercițiul financiar 2022. Dar văzându-le rezultatele financiare, am spune că rețelele de farmacii sunt printre cele mai neprofitabile afaceri. Cum mai pot trăi oare cu așa marje de profit cuprinse între ZERO și 5%?

Investigația noastră nu ne erijează în procurori. Prezentăm cifre publice, pe care bilanțurile contabile 2022 ale companiilor de mai jos le conțin. Întrebările noastre sunt simple, ca de fiecare dată:

  • Cum pot aceste companii să declare profituri între ZERO și 5%, atâta timp cât jonglează cu prețurile medicamentelor după cum vor (Vă sunt cunoscute mesajele: “Aveți card de faramacie X, automat aveți reducere minim 10%”, “Cumpărați online, prețul este mai mic chiar cu 50%”, “Cumpărați două produse, aveți reducere de minim 30%”)? Cum este posibil atunci ca profitul lor să rămână atât de mic?
  • Cum pot să mai facă afaceri în România și să împânzească țara de farmacii, de parcă am fi cea mai bolnavă țară din lume, cât timp ratele profitului sunt de căutat cu lupa?
  • În privința distribuitorilor medicamentelor exclusive în România, marile concerne Big Pharma raportează prin companiile lor de distribuție aceleași profituri infime precum rețelele de farmacii. Cum este posibil atunci să le ofere medicilor care prescriu aceste medicamente excursii de lux ce implică o serie de cazări la hoteluri de 5 stele și participări plătite la “conferințe” interne și internaționale? Să înțelegem că toți banii făcuți cu greu în România, după cum arată rezultatele, se duc doar pe fidelizarea medicilor români și atât?

Lăsați-ne să punem la îndoială onestitatea acestor corporații cu capital străin, dar și românesc. De aceea îi numim PARAZIȚI ai FARMA, companii care îmbolnăvesc bugetul prin neplata taxelor reale cuvenite statului și implicit serviciilor publice destinate românilor.

Cum o fac, cum reușesc să se strecoare printre organismele sănătoase ale economiei românești? Este treaba instituțiilor de control ale statului să sape și să vadă dacă nu cumva cheltuieli fictive cu utilizări locale ale logo-urilor, management, publicitate, consultanță sau diverse “optimizări” nu se duc cumva spre paradisuri fiscale sau spre companiile-mamă din alte țări (unde este cazul).

Repetăm, companiile de mai jos au realizat cifre de afaceri de peste jumătate de miliard de lei (peste 100 de milioane de euro) și au raportat rate ale profitului de ZERO sau sub 5%. Așa încât bugetul de stat este văduvit de sume importante pe care coaliția de guvernare caută acum să le adune prin supraimpozitare tot de la la IMM-uri, microîntreprinderi și proprietari onești.

Menționăm că toţi cei cinci jucători din retailul farmaceutic enunțați mai jos fac parte din grupuri care controlează şi distribuitori de medicamente: Catena – Fildas, Dr. Max (Sensiblu) – Mediplus, Help Net – Farmexim, Dona – Dona Logistică şi Ropharma cu divizia cu acelaşi nume.

“Marii” farmaciști

CATENA HYGEIA SRL este compania farma cea mai agasantă mediatic, nu-i așa? Dar “Farmacia Inimii” pare că v-a intrat la suflet, pentru că vinde bine: peste 920 de milioane de euro cifră de afaceri! Am zice că cheltuielile de publicitate par să reducă în mod considerabil profitul. Sau cel puțin asta încearcă să ne convingă compania, declarând un profit impozabil ridicol de doar 4,73% din venituri, adică puțin peste 43,5 milioane de lei.

CATENA HYGEIA SRL – cifră de afaceri: 920.170.373 lei, rata profitului 4.73%

*

FILDAS TRADING SRL este compania-mamă a Catenei, fiind prima companie privată românească din industria farmaceutică. Farmaciile Catena au apărut în 1999, despinzându-se de firma-mamă, care a continuat în comerțul en-gros. Lider absolut al pieței de comerț cu produse farmaceutice din România, cu o cifră de afaceri de aproape 6 miliarde de lei, profitul te-ar putea convinge că afacerile din farma sunt ca vai de ele în România: abia 261 de milioane de lei, deci sub 4,5% din vânzări.

Președinta grupului farmaceutic Fildas‑Catena este Anca Vlad, care conduce în ”Top 50 cele mai influente femei”, realizat de Forbes România. Ea este vicepreședintă a Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și membră în Comitetul Executiv al Federației Europene a Afacerilor de Familie (European Family Businesses), organizație cu sediul la Bruxelles.

FILDAS TRADING SRL, cifră de afaceri 5.907.745.250 lei, rata profitului 4.43%

*

HELP NET FARMA & FARMEXIM – două companii surori, dintre care prima operează rețeaua de farmacii Help Net, iar a doua este distribuitorul en-gros de medicamente. Pornită ca afacere antreprenorială românească, Farmexim, alături de Help Net Farma – înființată ca atare în 2001, au fost cumpărate în 2018 de concernul german PHOENIX group. Împreună, cele două companii ajung la afaceri de aproape 5 miliarde de lei. Help Net a vândut de peste 1,5 miliarde de lei anul trecut, cu o rată de profitabilitate de sub 3,5%, în timp ce distribuitorul Farmexim a ajuns la aproape 3,5 miliarde, iar profitul este abia vizibil: 0,32% din vânzări, cca. 11 milioane de lei.

FARMEXIM SA, cifră de afaceri 3.453.505.878 lei, rata profitului 0.32%

HELP NET FARMA SA, cifră de afaceri 1.511.668.424 lei, rata profitului 3.47%

*

S.I.E.P.C.O.F.A.R. SA este compania din spatele lanțului de farmacii Dona. Farmaciile au vândut de 1,26 miliarde de lei anul trecut, dar cu un profit de abia 20 de milioane – rată de profitabilitate de 1,59%.

La rândul său, compania DONA. LOGISTICA SRL, compania de distribuție en-gros a grupului, o duce și mai rău, cu o rată de profit de abia 0,57%: vânzări de 1,526 miliarde de lei și profit de doar 8,7 milioane.

Farmaciile Dona au fost implicate, în urmă cu 11 ani, într-un uriaș scandal, cu infracţiuni de înşelăciune, uz de fals, dare de mită şi spălare de bani, în care au fost trimiși în judecată 34 de medici și farmaciști, acuzați că au falsificat mii de rețele medicale, înșelând Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu 1,6 milioane de lei. Zece ani mai târziu, procesul nu se ajunsese la sentința definitivă și irevocabilă, dar cei 34 au fost achitați sau a fost încetat procesul penal împotriva lor, după expirarea termenului de prescripție.

S.I.E.P.C.O.F.A.R. SA, cifră de afaceri 1.262.202.744 lei, rata profitului 1.59%

DONA. LOGISTICA S.A., cifră de afaceri 1.526.560.358 lei, rata profitului 0.57%

*

ROPHARMA SA BRAȘOV funcționează atât în distribuția en-gros, cât și în comerțul cu amănuntul, ba chiar are și activități de producție de suplimente alimentare și lapte praf. În plus, compania operează și spitalul privat multidisciplinar ”Sfântul Constantin” din Brașov. Laolaltă, compania a avut afaceri de 550 milioane de lei în 2022, cu un profit infim, de 8,2 milioane, deci o rată de sub 1,5%!

Grupul Ropharma este controlat de antreprenorul Mihai Miron, unul dintre primii investitori în sectorul farmaceutic de după Revoluţie.

Compania-soră, ROPHARMA LOGISTIC SA, este divizia de comerț cu amănuntul a grupului, cu venituri de 733,7 milioane de euro și profit brut de sub 4 milioane, la o rată a profitabilității de… 0,54%.

ROPHARMA SA, cifră de afaceri 550.594.149 lei, rata profitului 1.49%

ROPHARMA LOGISTIC S.A. 733.757.853 lei, rata profitului 0.54%

*

MEDIPLUS EXIM, este cel mai mare distribuitor de medicamente din România, cu o cifră de afaceri de 5,71 miliarde lei în 2022 și un profit de 88,36 milioane. Rata profitului a fost, așadar, de doar 1,55%. MEDIPLUS este parte din compania Dr. Max România, care, prin divizia de retail farmaceutic, operează farmaciile Dr. Max. Anterior, deținea și brandul Sensiblu, însă toate farmaciile au fost redenumite după brandul operat de Dr. Max Group.

Grupul Dr. Max este deținut de compania de investiții PENTA, fondată la Bratislava în urmă cu aproape 30 de ani. În 2011 și 2012, a fost în centrul unui imens scandal în Slovacia, celebrul scandal politico-judiciar ”Gorilla”, după ce mai multe înregistrări compromițătoare despre oameni de afaceri și politicieni de la Bratislava, realizate de serviciile secrete locale, au fost ”scurse” în presă. La un an după izbucnirea scandalului, Curtea Constituțională din Slovacia a decis că înregistrările au fost făcute ilegal și nu pot să constituie probă în niciun proces penal. Sună cunoscut?

DR.MAX S.R.L., cifră de afaceri 3.193.482.856 lei, companie pe pierderi, rata profituluiȘ 0.00%!

MEDIPLUS EXIM SRL 5.715.667.760 lei, rata profitului 1.55%

“Micii” farmaciști

FARMACIA TEI SRL, lider al vânzărilor online de medicamente din România, pe piață din 1992. Compania vinde peste 35.000 de produse farmaceutice, dar biata de ea nu realizează decât o marjă infimă de profit, de doar 5,05%. Și asta la o cifră de afaceri de, țineți-vă bine!, aproape un miliard de euro!

FARMACIA TEI SRL, cifră de afaceri 949.365.838 lei, rata profitului: 5.05%

*

FARMACEUTICA REMEDIA DISTRIBUTION & LOGISTICS S.R.L. – divizia de distribuție en-gros, logistică și servicii auxiliare ale grupului Farmaceutica REMEDIA SA, care operează, prin altă divizie, Farmaciile Remedia. La vânzări de 525 milioane de lei, profitul a fost de doar 1,67%, adică puțin peste 7,5 milioane.

FARMACEUTICA REMEDIA DISTRIBUTION & LOGISTICS S.R.L., cifră de afaceri 525.274.990 lei, rata profitului 1.67%

*

EUROPHARM HOLDING SA reunește patru companii, dintre care două se concentrează în principal pe producția de medicamente, una activează în distribuția en-gros de medicamente prin intermediul a 16 filiale, în timp ce restul acoperă segmentul de retail de medicamente, prin intermediul rețelei de farmacii Europharm. Afacerile din 2022 au însumat puțin sub 900 de milioane de euro, în timp ce profitul, bietul de el, abia a sărit pe plus: 3,85 milioane, deci o rată de profitabilitate de 0,43%.

EUROPHARM HOLDING SA 896.429.230 lei, rata profitului 0.43%

Hop și un producător local de medicamente și suplimente!

BIO EEL SRL este o afacere antreprenorială începută la Târgu Mureș. Compania produce medicamente, cosmetice, suplimente alimentare și dispozitive medicale, prin subsidiara Bioeel Manufacturing. O altă subsidiară, Bioeel Distribuție, se ocupă de distribuția de produse farmaceutice către aproximativ 6.000 de farmacii, în special din România și Ungaria. La afaceri, de 677 milioane de lei, profitul pe anul trecut a fost de abia puțin peste 10 milioane, cu o rată de profitabilitate de 1,5%.

BIO EEL SRL, cifră de afaceri 677.342.166 lei, rata profitului 1.50%

Big Pharma sau Pig Pharma? Subsidiarele greilor industriei

PFIZER ROMANIA SRL nu mai are nevoie de nicio prezentare. Odată cu prăbușirea vaccinării, Pfizer încearcă să ne convingă că afacerile din România merg dezastruos și nici Viagra, celebrul lor produs, nu le mai poate ridica profitul declarat. La o cifră de afaceri gigantică, vânzătorii vaccinului Comirnaty anti-Covid au raportat un profit impozabil de doar 81 de milioane de lei, cu o rată a profitabilității de 4,99%. „Pfizer România înţelege, respectă şi sprijină măsurile privind etica şi transparența”, scrie compania pe site-ul de prezentare. Ce frumos! Păcat că sunt vorbe goale, iar onestitatea lor privind declararea profitului real este pusă la îndoială de jurnaliștii răutăcioși AFACERI.news.

PFIZER ROMANIA SRL, cifră de afaceri 1.631.115.108 lei, rata profitului 4.99%

*

BGP PRODUCTS, parte din concernul farma ABBOTT-MYLAN, producător al principalului medicament antivertij Betaserc, și-a amețit de cap profitul și a raportat puțin peste 28,5 milioane de lei la o cifră de afaceri de peste jumătate de miliard de lei – rată de profit 5,05%.

BGP PRODUCTS SRL, cifră de afaceri 565.372.230 lei, rata profitului 5.05%

*

SERMEDIC SRL, divizia din România a gigantului farma francez Laboratoires Servier, companie cunoscută pentru producția și distribuția multor medicamente inovatoare, în special în terapiile cardio-vasculare și oncologice. La o cifră de afaceri de 738 de milioane de lei, profitul abia depășește 32 de milioane, cu o marjă de profitabilitate de 4,38%. Potrivit companiei, Servier investește, în medie, 23% din veniturile din vânzări (fără medicamente generice) în activități de cercetare și dezvoltare.

SERMEDIC SRL, cifră de afaceri 738.62.294 lei, rata profitului 4.38%

*

BRISTOL-MYERS SQUIBB ROMANIA SRL este subsidiara românească a gigantului american al industriei farma cu același nume. Produce medicamente și produse biofarmaceutice în domenii terapeutice precum afecțiunile oncologice, HIV/SIDA, bolile cardiovasculare, diabet, hepatită, artrită reumatoidă și afecțiuni psihiatrice.

Deși medicamentele inovatoare sunt printre cele mai scumpe de pe orice piață farmaceutică din lume, afacerile distribuitorilor locali par să se afle la limita supraviețuirii. Bristol-Myers Squibb a vândut anul trecut de aproape 585 de milioane de lei, dar profitul a fost de abia 23 de milioane, cu o rată de profit de doar 4%, vă vine să credeți?

BRISTOL-MYERS SQUIBB ROMANIA S.R.L., cifră de afaceri 584.840.385 lei, rata profitului 4.00%

*

NOVARTIS PHARMA SERVICES ROMANIA SRL se ocupă de afacerile din România a concernului multinațional Novartis, cu sediul central în Elveția, aflat constant în topul celor mai mari 5 companii farmaceutice din lume (locul 4 anul trecut după cifra de afaceri). La afaceri de aproape 1 miliard de lei, profitul nu a depășit 40 de milioane, deci o rată de profitabilitate de puțin sub 4%.

NOVARTIS PHARMA SERVICES ROMANIA SRL, cifră de afaceri 997.061.147 lei, rata profitului 3.98%

*

NOVO NORDISK FARMA SRL, subsidiara danezilor de la firma omonimă, devenită tot mai celebră în ultimele săptămâni după ce evaluarea sa de piață a depășit PIB-ul țării de origine. Motivul: medicamentul său pentru slăbit Wegovy a obținut rezultate peste așteptări într-un studiu clinic avansat. Novo Nordisk este un concurent serios pentru a deveni cea mai valoroasă companie europeană, titlu deținut în prezent de gigantul de produse de lux LVMH. În general, compania daneză este cunoscută pentru medicamentele pentru diabet, care reprezintă cca. 85% din afacerile globale, dar și pentru produse dedicate altor afecțiuni endocrine și metabolice.

NOVO NORDISK FARMA SRL, cifră de afaceri 675.643.992 lei, rata profitului 3.47%

*

ALLIANCE HEALTHCARE ROMANIA SRL, unul din giganții comerțului farma din România, având atât distribuție en-gros de medicamente, cât și comerț cu amănuntul, sub brandul farmaciilor Alphega. La vânzări de aproape 4,6 miliarde de lei, profitul ajunge la doar cca. 85 de milioane, cu o marjă de profit de 2,33%.

ALLIANCE HEALTHCARE ROMANIA S.R.L. cifră de afaceri 4.584.007.871 lei, rata profitului 2.33%

V-am arătat mai sus cum marile companii farmaceutice cu afaceri de peste 100 de milioane de euro în România anului 2022 raportează profituri ZERO sau infime.

Demersul nostru nu este îndreptat împotriva niciunei corporații. Așa că nu vă mai obosiți să puneți presiune pe noi pentru a da explicații sau a ne opri. Cifrele sunt publice. Ba mai mult, înțelegem foarte bine rolul profund transformator al companiilor gigantice cu know-how extern într-o economie capitalistă, însă doar atâta timp cât desfășoară activități oneste. Cifrele pe care le-ați văzut mai sus pun la îndoială însă corectitudinea și bunele intenții ale acestor companii cu privire la contribuțiile lor la bugetul statului.

AFACERI.news va continua serialul LISTA CĂPUȘELOR, pentru a vă arăta cum companii-colos, nume grele pe piață considerate modele de afaceri, sunt doar întruchiparea Împăratului-Gol. Nu ne oprim, nu avem de ce, dorim echitate în mediul de afaceri românesc: și cei mari să plătească onest taxe și impozite reale, precum cei mici. Guvernul trebuie să înțeleagă în ceasul al doisprezecelea că nu poți bate mereu calul care trage.

Urmează curând EPISODUL 4, despre cum au gripat motorul bugetului de stat VÂNZĂTORII de AUTOMOBILE din România – așa că fiți pe fază, stați zilnic cu ochii pe AFACERI.news – Economie. Nu vorbărie.

Citește și:

EXCLUSIV Episodul 1: Acestea sunt CĂPUȘELE României: multinaționale cu cifre de afaceri mai mari de 100 de milioane de euro, profit ZERO în România! Iar IMM-urile sunt hăituite

 

EXCLUSIV Episodul 2: ȘMECHERII din COMERȚ. Cifre de afaceri gigantice și profit ridicol. LISTA CĂPUȘELOR bugetului de stat continuă

scroll to top