40% din români aleg trotinetele electrice când e vorba de mobilitate urbană
Trotinetele electrice sunt folosite de utilizatori în 40% din timp pentru a se deplasa pe distanţe scurte, de la sau până la staţiile mijloacelor de transport în comun, arată un studiu realizat de o companie de trotinete electrice în 17 ţări europene, inclusiv în România. Trotinetele firmei respective sunt limitate din aplicaţie la o viteză maximă de deplasare de 25 km/h, iar în unele zone urbane aceasta este redusă până la 15 km/h.
„Trotinetele electrice sunt folosite de utilizatori în 40% din timp pentru a se deplasa pe distanţe scurte, de la sau până la staţiile mijloacelor de transport în comun, arată un studiu realizat de companie în 17 ţări europene, inclusiv în România. Ponderea de utilizare a trotinetelor în România se situează aproape de nivelul mediei europene, respectiv 38%”, anunţă compania, potrivit news.ro
”Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 30% dintre deplasările cu maşina în Europa acoperă distanţe mai mici de 3 km, iar 50% acoperă mai puţin de 5 km. Acest lucru înseamnă că există un potenţial foarte mare în regândirea modului în care ne deplasăm şi ne ajută să luăm decizii care au un impact pozitiv asupra comunităţii, precum reducerea aglomeraţiei, a zgomotului şi a poluării oraşelor”,
spune Călin Leuştean, Micromobility Manager la o companie de trotinete electrice cu activitate și la noi în țară.
Trotinetele companiei urbane au o viteză maximă de deplasare de 25 km/h, aceasta fiind limitată până la 15 km/h în anumite zone. Recent, compania a anunţat o serie de funcţionalităţi în aplicaţie pentru prevenirea condusului iresponsabil şi a parcării neregulamentare.
Compania se laudă că, atunci când o trotinetă nu este folosită în mod corespunzător imediat ce cursa este încheiată, utilizatorul primeşte o notificare pentru evaluarea comportamentului său, iar penalizările variază de la limitarea vitezei maxime de deplasare până la suspendarea temporară a contului.
În realitate acest lucru nu se întâmplă aproape niciodată, mulți utilizatori nefăcând nici măcar fotografia de final cu locul parcării trotinetei. Iar pedepsele întârzie să apară, chiar și pentru cei ce abandonează pur și simplu trotinetele în zone aglomerate și pe spații restrânse unde împiedică în mod evident circulația pietonilor sau accesul în curți și garaje.