Închide

6% dintre companiile din România au folosit aplicații AI în 2020, aproape de media UE

Avatar
brain, mind, intelligence

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

6% dintre companiile cu cel puţin 10 angajaţi din România au folosit aplicaţii ale inteligenţei artificiale (AI), media la nivelul Uniunii Europene fiind de 7%, potrivit datelor publicate de Biroul European de Statistică – Eurostat.

Eurostat notează că inteligenţa artificială (AI) este o zonă de importanţă strategică şi un motor cheie al dezvoltării economice, furnizând soluții multiplelor provocări, cum ar fi tratarea bolilor sau impactul agriculturii asupra mediului. Inteligenţa artificială oferă utilajelor şi sistemelor capacitatea de a-şi analiza mediul şi de a lua decizii cu un anumit grad de autonomie, pentru a îndeplini obiective specifice.

2% dintre companiile europene au folosit învăţarea automată pentru a analiza volume mari de date interne, 1% au analizat volume mari de date interne cu ajutorul prelucrării limbajului natural sau a recunoaşterii vocale. De asemenea, 2% dintre companii folosesc servicii de chat, iar 2% utilizează roboţi care prestează servicii.

În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat procent de companii care au folosit oricare din cele patru aplicaţii ale inteligenţei artificiale în 2020 s-a înregistrat în Irlanda (23%), Malta (19%), Finlanda (12%) şi Danemarca (11%), iar cel mai redus procent a fost în Letonia (2%), Slovenia, Ungaria, Cipru (fiecare cu 3%), Polonia (4%), Bulgaria şi Austria (ambele cu 5%), Olanda, Luxemburg, Croaţia, Franţa, Estonia, Cehia şi România (6%).

Enterprises Using Ai
Utilizarea aplicațiilor AI în companiile din Uniunea Europeană. Sursa: Eurostat.
scroll to top