Închide

Veste bună: La un an după debutul pandemiei, industria românească și-a revenit aproape complet

Avatar
cog wheels, gear, wheel

Fotografie de qimono pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că în primele două luni ale anului, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut, în termeni nominali, cu doar 0,5%, ceea ce înseamnă că prăbușirea determinată de intrarea în starea de urgență și declinul care a urmat pe parcursul anului pandemic 2020 au fost recuperate aproape integral.

În luna februarie 2021 cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) în termeni nominali a crescut față de luna precedentă cu 5,8%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a scăzut cu 0,4%.

Revenind la datele cumulate pe primele două luni ale anului, constatăm că, pe marile grupe industriale, recuperarea nu a fost deloc omogenă.

Scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria energetică (-27,1%) şi în industria bunurilor de uz curent (-5,0%), în vreme ce industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+16,2%), industria bunurilor intermediare (+5,4%) şi industria bunurilor de capital (+0,7%) au raportat creșteri ale cifrelor de afaceri.

Este de așteptat ca datele furnizate de INS aferente lunilor următoare, începând cu cele pentru luna martie, să prezinte creșteri spectaculoase, având în vedere efectul de bază.

La mijlocul lunii martie 2020, a fost instituită starea de urgență, iar efectul s-a văzut de îndată în datele statistice. În martie 2020, cifra de afaceri din industrie a scăzut, comparativ cu aceeași lună a anului anterior, cu 8,2%, iar în lunile următoare scăderile au fost mult mai abrupte: -40,7% în aprilie, -30,6% în mai și chiar -10,1% în iunie.

scroll to top