Închide

7.000 de locuri de muncă părăsesc prețiosul sector bancar londonez după Brexit

Avatar
laptop, computer, browser

Fotografie de StockSnap pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Dublin, Frankfurt și Paris își dispută o parte din piețele de servicii financiare dominate cândva de Londra, potrivit Euronews.

Rolul Londrei ca rege al serviciilor financiare din Europa pare să fie sub presiunea unor orașe precum Paris, Frankfurt și Dublin după Brexit.

Deși cele mai sumbre previziuni cu privire la un exod de un sfert de milion de locuri de muncă în Londra după despărțirea de Bruxelles nu s-au materializat, un nou raport sugerează că 7.000 de roluri din acest sector au fost transferate din insulele britanice.

Și, deși este posibil să nu se fi produs o schimbare în masă pe piețele financiare europene, unii experți consideră că anumite sectoare specifice sunt reorganizate și recalibrate, cum ar fi cel al băncilor de investiții.

“Londra este încă văzută ca un jucător financiar global, dar nu este neapărat văzută ca unicul centru european de servicii financiare și cred că asta s-a schimbat ca urmare a Brexitului”, a declarat pentru Euronews David Henig, care lucrează la Centrul European pentru Economie Politică Internațională. “Acum oamenii cred că nu doar Londra este un centru financiar european, ci și alte locuri. Ar putea fi Paris sau Amsterdam. Ar putea fi Dublin”.

Peter Lawlor, fostul economist-șef al Bursei germane, consideră că Brexit a avut cu siguranță un efect negativ asupra norocului Londrei, dar a adăugat că este prea devreme pentru a prezice viitorul.

“Nu cred că gândirea strategică a fost făcută în mod corespunzător în Marea Britanie”, a spus el. “Frankfurt a fost dornic, Parisul a fost foarte dornic – știți despre stimulentele propuse în diferite orașe europene. Acestea fiind spuse, unde se va ajunge în cele din urmă? Orice ar putea însemna în cele din urmă? Este prea devreme pentru a spune.”

scroll to top