Închide

Scăderea pieței serviciilor din zona euro adâncește situația economică

Avatar
money, banknotes, euro

Fotografie de moerschy pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

În această lună, încetinirea activității întreprinderilor din zona euro s-a adâncit mult mai mult decât se credea, în urma unei scăderi generalizate în întreaga regiune, în special în Germania, cea mai mare economie a Europei, potrivit unui sondaj, transmite Reuters.

În industria dominantă a serviciilor din blocul comunitar, activitatea a intrat în declin și, în timp ce contracția producției din industria prelucrătoare a continuat, au existat totuși unele semne de redresare.

Indicele compozit flash HCOB al directorilor de achiziții (PMI) pentru bloc, compilat de S&P Global și considerat un bun barometru al sănătății economice generale, a scăzut la 47,0 în august, de la 48,6 în iulie, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020.

Aceasta a fost mult sub marca 50 care separă creșterea de contracție și mai mică decât toate așteptările unui sondaj Reuters, care a prezis o ușoară scădere la 48,5.

O parte din această activitate a fost determinată de firmele care au finalizat comenzi vechi. Indicele întârzierilor de lucru a scăzut la 45,2 de la 46,0, cel mai scăzut nivel din iunie 2020, când pandemia COVID își consolida stăpânirea asupra lumii.

Indicele PMI al serviciilor s-a scufundat la 48,3 de la 50,9, pentru prima dată sub pragul de echilibru în acest an, deoarece consumatorii îndatorați care resimțeau presiunea costurilor de împrumut în creștere au restrâns cheltuielile. Sondajul Reuters prevăzuse o valoare de 50,5.

“Sectorul serviciilor din zona euro dă, din păcate, semne de încetinire pentru a se alinia la performanța slabă a industriei prelucrătoare”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank. “Într-adevăr, companiile de servicii au raportat o contracție a activității pentru prima dată de la sfârșitul anului trecut, în timp ce producția din industria prelucrătoare a scăzut din nou.”

Cererea a scăzut brusc, deoarece prețurile care au crescut mult mai repede decât ar dori Banca Centrală Europeană au descurajat clienții. Indicele prețurilor de producție în sectorul serviciilor a rămas ridicat la 55,9, deși este cel mai scăzut din octombrie 2021 și sub nivelul de 56,1 din iulie.

BCE s-a angajat pe cea mai agresivă cale de înăsprire a politicii sale în iulie 2022, dar va face o pauză în septembrie, potrivit unei majorități restrânse de economiști chestionați de Reuters, deși o nouă creștere a ratelor dobânzilor până la sfârșitul anului este încă în cărți, având în vedere că inflația este în creștere.

Inflația a fost de 5,3% în iulie, potrivit datelor oficiale, mai mult decât dublu față de ținta de 2% a BCE, dar mult sub valorile înregistrate la sfârșitul anului trecut.

Activitatea manufacturieră este în declin de la jumătatea anului 2022. Indicele principal a crescut la 43,7 de la 42,7, prima creștere din ultimele șapte luni și a contrazis așteptările din sondajul Reuters, care prevedea o scădere la 42,6.

Un indice care măsoară producția, care alimentează PMI compozit, a crescut la 43,7 de la 42,7.

“Se întrevede un minim în sectorul manufacturier? Poate, deoarece indicele principal PMI, deși se află încă în teritoriu de scădere, a crescut într-o oarecare măsură. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul unei situații ușor mai bune a comenzilor, precum și a unei încetiniri a destocurilor”, a declarat de la Rubia.

Optimismul directorilor de achiziții din cadrul fabricilor s-a îmbunătățit, sugerând, de asemenea, că ce este mai rău ar putea fi trecut pentru producători, indicele producției viitoare crescând la 53,5 de la 52,8.

scroll to top