Închide

A fost inaugurată prima linie feroviară din lume care funcționează pe bază de hidrogen

Avatar
hydrogen, drive, alternatively

Fotografie de hpgruesen pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Germania a anunțat inaugurarea primei linii feroviare din lume care funcționează pe bază de hidrogen. Este vorba despre 14 trenuri fabricate de grupul francez Alstom care circulă pe o distanță de aproximativ 100 de km, potrivit RFI.

Trenurile pe bază de hidrogen reprezintă o premieră. Concepute în Franța și asamblate în Germania, trenurile cu hidrogen se bazează pe o tehnologie revoluționară care reduce emisiile de CO2 și contribuie la înlocuirea treptată a locomotivelor diesel. Costurile totale anunțate de autorități se ridică la aproximativ 93 de milioane de euro.

Grupul Alstom a semnat patru contracte pentru câteva zeci de trenuri  în Germania, Anglia și Franța. Președintele-director general al Alstom, Henri Poupart-Lafarge, citat de France Presse, spune: ”Suntem foarte mândri că putem să ducem această tehnologie spre exploatarea comercială, în cadrul  unei premiere mondiale’’.

Studiile arată că folosirea acestor trenuri este foarte eficientă pe liniile regionale mici. Tehnologia folosită de Alstom se bazează pe amestecul dintre hidrogenul de la bord și oxigenul care se găsește în aerul ambiental, datorită unei așa-numite ”pile de combustie’’ sau ”celulă de combustie’’ instalată pe acoperiș. Aceasta produce practic electricitatea necesară pentru tractarea garniturilor.

Concurenții celor de la Alstom în domeniu sunt cei de la grupul german Siemens. În luna mai, ei au vorbit despre un prototip de tren care folosește tehnologie tot pe bază de hidrogen care va fi funcțional peste doi ani.

scroll to top