Închide

A murit cel mai de succes căutător de mine anti-personal din Cambodgia, la 7 luni după pensionare

Avatar
Magawa

Magawa, eroul-șobolan. Sursa foto: APOPO.

Timp de citire: 2 minute

Magawa, șobolanul-erou a cărui muncă de adulmecare a minelor anti-personal din Cambodgia i-a adus recunoașterea veșnică, precum și o medalie de onoare pentru vitejia cu care a salvat mii de vieți, a murit la vârsta de 8 ani, scrie CNN. În urmă cu doar șapte luni, fusese scos la pensie, încă în plină glorie și – mai ales – în viață.

Magawa a fost șobolanul gigant african cu cea mai răsunătoare carieră în materie de găsire de artilerie de război rămasă în urma conflictelor armate, fiind un rozător antrenat și supravegheat de un ONG belgian, numit APOPO, pentru a găsi minele terestre anti-personal și pentru a-i alerta pe geniști, în așa fel încât explozibilii să poată fi neutralizați în siguranță.

În 2020, lui Magawa i-a fost decernat premiul cel mare al UK Charity Awards la categoria animalelor cu merite deosebite – o onoare rezervată până atunci exclusiv câinilor.

Magawa a adulmecat peste 225.000 de metri pătrați de teren, găsind și ajutând la neutralizarea a peste 100 de mine anti-personale terestre și a numeroase alte articole de artilerie și dispozitive explozive în timpul serviciului său în slujba oamenilor, potrivit APOPO, care a anunțat trecerea lui la cele veșnice marți:

”Cu inima grea și îndurerată, vă anunțăm vestea tristă că Eroul-Șobolan Magawa a murit în acest weekend, în pace și liniște. Magawa era sănătos și și-a petrecut cea mai mare parte a săptămânii trecute jucându-se, cu același entuziasm cu care ne obișnuise, dar spre weekend a început să obosească, dormind ceva mai mult decât de obicei și manifestând mai puțin interes pentru mâncare în ultimele sale zile de viață. Magawa își sărbătorise recent ziua de naștere, în noiembrie, atingând venerabila vârstă de 8 ani.”

Necrologul dedicat lui Magawa mai arată că

”… moștenirea sa va continua mulți ani să trăiască prin viețile pe care le-a salvat. Noi toți cei de la APOPO regretăm profund pierderea lui Magawa și îi suntem recunoscători pentru munca incredibilă pe care a făcut-o în toți acești ani”.

Multe animale rozătoare pot fi instruite să detecteze mirosuri diferite, fiind utilizate pentru îndeplinirea unor sarcini repetitive în schimbul unor recompense alimentare. APOPO a constatat că șobolanii gigantici africani erau cei mai potriviți pentru îndepărtarea minelor, întrucât dimensiunile corpului lor le permit să umble pe câmpurile minate fără a declanșa explozivii, iar munca aceasta de adulmecare era mult ușurată și, desigur, mult mai puțin periculoasă față de situația în care ar fi fost făcută de oameni. În medie, această specie de rozătoare trăiește până la opt ani, vârsta la care a și murit Magawa.

Magawa face parte dintr-o serie de șobolani crescuți în acest scop. S-a născut în noiembrie 2013 la Universitatea de Agricultură Sokoine din Tanzania, iar în 2016 s-a mutat în orașul Siem Reap din nord-vestul Cambodgiei, locul în care se află faimoasele temple Angkor, pentru a-și începe cariera de căutător de mine.

APOPO derulează, de asemenea, programe în Angola, Zimbabwe și Mozambic, pentru eliminarea milioanelor de mine anti-personal rămase în urma războaielor și conflictelor armate.

Peste 60 de milioane de oameni din 59 de țări continuă să fie amenințați de minele terestre anti-personal și de articolele de artilerie rămase neexplodate. În 2018, minele terestre și alte rămășițe ale explozibililor folosiți în războaie au ucis sau au rănit 6.897 de persoane, potrivit statisticilor puse la dispoziție de APOPO.

scroll to top