Cel mai de succes căutător de mine anti-personal din Cambodgia iese la pensie, în plină glorie

,
Autor:    -  
Cat 3863 Magawa Close Up
Magawa, eroul-șobolan. Sursa foto: APOPO.org.

Timp de citire: 2 minute

După cinci ani în care a adulmecat cu mult succes numeroase mine terestre anti-personal și o sumedenie de alte proiectile neexplodate în Cambodgia, Magawa se retrage la pensie, în glorie și în viață, scrie Associated Press.

Magawa este șobolanul gigant african cu cea mai răsunătoare carieră în materie de găsire de artilerie de război rămasă în urma conflictelor armate, fiind un rozător antrenat și supravegheat de un ONG belgian, numit APOPO, pentru a găsi minele terestre anti-personal și pentru a-i alerta pe geniști, în așa fel încât explozibilii să poată fi neutralizați în siguranță.

Anul trecut, lui Magawa i-a fost decernat premiul cel mare al UK Charity Awards la categoria animalelor cu merite deosebite – o onoare rezervată până atunci exclusiv câinilor.

“Deși este încă în stare excelentă de sănătate, Magawa a ajuns la vârsta de pensionare și în mod clar începe să își piardă din agilitate. Credem că este timpul”, a transmis organizația APOPO.

Magawa a ”măturat” peste 141.000 de metri pătrați de teren adulmecând și semnalând 71 de mine terestre și 38 de articole de muniție neexplodată, potrivit APOPO.

Multe animale rozătoare pot fi instruite să detecteze mirosuri diferite, fiind utilizate pentru îndeplinirea unor sarcini repetitive în schimbul unor recompense alimentare. APOPO a constatat că șobolanii gigantici africani erau cei mai potriviți pentru îndepărtarea minelor, întrucât dimensiunile corpului lor le permit să umble pe câmpurile minate fără a declanșa explozivii, iar munca aceasta de adulmecare era mult ușurată și, desigur, mult mai puțin periculoasă față de situația în care ar fi fost făcută de oameni. În medie, această specie de rozătoare trăiește până la opt ani.

Magawa face parte dintr-o serie de șobolani crescuți în acest scop. S-a născut în Tanzania în 2014, iar în 2016 s-a mutat în orașul Siem Reap din nord-vestul Cambodgiei, locul în care se află faimoasele temple Angkor, pentru a-și începe cariera de căutător de mine.

Acum, ajuns la pensie, viața lui Magawa nu se va schimba în mod fundamental: va trăi în aceeași cușcă precum înainte și va urma aceeași rutină zilnică, atâta doar că nu va mai ieși zilnic pe câmpurile minate, a declarat Lily Shallom, o purtătoare de cuvânt a APOPO.

Va fi hrănit cu aceeași mâncare, va avea timp de joacă în fiecare zi și va face periodic exerciții fizice și controale de sănătate.

Dieta lui Magawa este compusă în principal din fructe și legume proaspete, a spus Shallom, alături de niște bucăți mici de pește uscat la soare, pentru un aport proteic corespunzător. Timp de 20-30 de minute pe zi, este eliberat într-o cușcă mai mare, cu facilități special amplasate pentru el, precum o cutie cu nisip și un cilindru rotativ.

APOPO derulează, de asemenea, programe în Angola, Zimbabwe și Mozambic, pentru eliminarea milioanelor de mine anti-personal rămase în urma războaielor și conflictelor armate.

Peste 60 de milioane de oameni din 59 de țări continuă să fie amenințați de minele terestre anti-personal și de articolele de artilerie rămase neexplodate. În 2018, minele terestre și alte rămășițe ale explozibililor folosiți în războaie au ucis sau au rănit 6.897 de persoane, potrivit statisticilor puse la dispoziție de APOPO.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!