Închide

ACEA: În T3, aproape 20% dintre vehicule vândute în UE au fost modele electrice

Avatar
electric car, electric mobility, electric driving

Fotografie de IsmaelMarder pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

În al treilea trimestru, aproape unul din cinci vehicule vândute în Uniunea Europeană a fost un model electric, în condiţiile în care vânzările acestor modele au continuat să crească, în timp ce modelele alimentate cu combustibili fosili au scăzut, potrivit datelor publicate vineri de Asociaţia Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA), conform Reuters.

Potrivit ACEA, vânzările de modele electrice şi hibride din UE au reprezentat aproape 19% din vânzările totale.

Vânzările de vehicule electrice au urcat cu aproape 57%, la peste 212.000 de unităţi, iar vânzările de vehicule hibride cu aproape 43%, la peste 197.000 de unităţi.

Ritmul de creştere este totuşi mai lent comparativ cu cel din 2020, cînd ritmul aproape s-a triplat, de la o bază de comparaţie scăzută.

În schimb, vânzările de vehicule cu motoare pe benzină, care sunt totuşi cele mai mari şi reprezintă aproape 40% din total, au scăzut cu 35%. Vânzile de vehicule diesel au scăzut cu peste 50% în trimestrul analizat.

În urmă cu mai puţin de 10 ani, vehiculele diesel reprezentau peste 50% din vânzările din UE, dar în trimestrul al treilea al acestui an au avut o pondere de sub 18% din totalul maşinilor vândute.

Pe lângă faptul că trebuie să îndeplinească noile obiective stricte de emisii de carbon ale UE, producătorii de automobile și consumatorii au beneficiat de subvenții guvernamentale pentru vehiculele electrice.

Comisia Europeană a propus, de asemenea, o interdicție a vehiculelor cu combustibil fosil începând cu 2035, cu scopul de a accelera trecerea la vehiculele electrice cu emisii zero, ca parte a unui pachet larg de măsuri de combatere a încălzirii globale.

scroll to top