Închide

Dan Vîlceanu, ministrul de Finanțe “cu nevoi simple”: “Cheltui cam 10.000 lei pe lună”

Avatar
Dan Vilceanu Modestie
Timp de citire: 3 minute

Într-o țară sufocată de o criză pandemică fără precedent și care mai respiră ultimele zile de toamnă caldă înaintea terifiantelor facturi la energie, un personaj politic reieșit din trista Vale a Plângerii, sau Valea Jiului cum o știm toți, dă dovadă de un tupeu nemărginit. Ministrul de Finanțe (demis și repropus, pare-se) Dan Vîlceanu ne asigură într-un interviu că este unul de-al nostru, din popor, iar modestia îi dă pe dinafară: “Sunt un om cu nevoi simple. Cheltui cam 10.000 de lei pe lună”.

Vă dați seama ce aerieni avem în fruntea celui mai important minister? După un ministru de Finanțe și fost premier care habar nu avea de prețul pâinii și care ne spunea că românii din urban câștigă 3000 de euro pe lună -cifrele spun că sub 1%!-, avem parte de un nou arogant pe care ar trebui să ne bazăm în gestionarea eficientă a finanțelor țării.

Dar să ne amintim cine este Dan Vîlceanu?

Fost membru PSD și apoi PDL, Dan Vîlceanu a derulat doar în cursul anului trecut peste 20 de contracte cu CET Govora și CE Oltenia, pe firma mamei sale.  Firma părinţilor săi a fost înfiinţată în anul 1997, atunci când el avea 18 ani, ministrul fiind foarte intrigat de suspiciunea presei cum că şi-ar folosi părinţii paravan pentru afaceri. Sigur pe relațiile sale, Vîlceanu el a menţionat că această firmă a câştigat contractele numai prin licitaţie publică.

În timpul mandatului de la Finanțe al lui Florin Cîțu, toată lumea știa că în spatele acestuia, persoana care conducea ministerul este chiar Dan Vîlceanu.

“Nu există niciun fel de problemă din punctul ăsta de vedere, iar în ceea ce priveşte contractele declarate, toate, dar absolut toate şi niciodată altfel, nici măcar la companiile la care am fost eu acţionar, acele contracte nu au fost câştigate decât prin licitaţie publică. Niciodată un alt mijloc de atribuire a unui contract public”, a declarat ministrul Finanţelor.

Întrebat de unde a avut bani să cumpere titluri de stat în valoare de peste 700.000 de lei, Vîlceanu a încercat să convingă că este un investitor perspicace care “a făcut un exit” la timp. Adică exact atunci când nu mai avea dreptul să fie administrator la firmele sale:

“Am avut două companii pe care le-am lichidat în momentul în care am intrat în Parlament, tocmai pentru a evita astfel de întrebări. Şi cred că am făcut bine. Dacă vă uitaţi în declaraţia de avere, scrie că am avut aceşti bani tocmai din lichidarea unei companii”, a explicat Dan Vîlceanu.

Vîlceanu a lucrat, încă din anul doi de facultate, pentru firma Trefo SRL, companie care derulează contracte în domeniul energiei şi care este controlată de familia sa.

Numai anul trecut, SC Trefo SRL, deţinută de mama lui Dan Vîlceanu, a încheiat 20 de contracte cu CET Govora şi Complexul Energetic Oltenia, companii deţinute de stat. Valoarea acestor contracte a fost în 2020 de 4,3 milioane de lei, aproape un million de euro.

Potrivit declaraţiei de avere, liberalul deţine şi titluri de stat în valoare de 731.501 lei.

Este firesc, așadar, când ești înconjurat de asemenea sume, să ți se pară un trai modest al unui “om cu nevoi simple”, consumul a 10.000 de lei lunar. Într-o țară în care până și amărâta creștere a pensiilor preconizată de la 1 ianuarie la 7% este devorată deja de o inflație similară sau chiar mai mare (6.3% doar la finalul trimestrului 3!).

scroll to top