Închide

Industria filmului, încă departe de valorile din 2019, dar o duce mai bine decât anul trecut

Avatar
Dff Film Kino Kinoprogramm

Foto: dff.film

Timp de citire: 3 minute

Cu doar două luni înainte de sfârșitul anului, pandemia de coronavirus continuă să aibă o mare influență asupra industriei filmului, potrivit CNBC.

Vânzările de bilete în 2021 au depășit deja valorile din 2020. Dar vânzările sunt încă în urmă cu aproape 70% față de cele 11,4 miliarde de dolari din 2019. Începând de duminică, box-office-ul american a înregistrat 2,84 miliarde de dolari din vânzările de bilete, potrivit datelor de la Comscore.

Încasările pentru box-office s-au îmbunătățit constant pe tot parcursul anului, pe măsură ce noile filme au devenit disponibile pe marele ecran și publicul a devenit mai confortabil să vizioneze filme la cinema. Lansări exclusive în cinematografe precum „Free Guy” de la Disney, „Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings” de la Marvel și „Venom: Let There Be Carnage” de la Sony au dovedit că există un viitor pentru cinematografe, chiar dacă participarea totală și numărul de bilete vândute sunt mai mici decât în perioadele pre-pandemice.

Aceste filme au avut un weekend puternic de deschidere. Continuarea „Venom”, care a debutat în primul weekend din octombrie, deține în prezent recordul pentru cel mai bun weekemd de debut în timpul pandemiei, cu vânzări de bilete de aproximativ 90 de milioane de dolari. Și mai bine, aceste titluri au continuat să atragă public în săptămânile de după debut.

Acest model sugerează că, pe măsură ce amenințarea coronavirusului se risipește și titlurile de succes major continuă să intre pe piață, box office-ul va reveni la valori mai normale.

Cu două săptămâni de vânzări încă disponibile, box office-ul din octombrie este al doilea cu cele mai mari încasări din an. Cinematografele au înregistrat deja 415,6 milioane de dolari în vânzări de bilete în prima jumătate a lunii, trecând în urma lunii iulie, care a adunat 583,8 milioane de dolari în vânzări, potrivit Comscore. În iulie s-a lansat „Black Widow”, precum și vânzarea continuă a biletelor pentru„F9”, care a debutat în ultima săptămână a lunii iunie.

Industria încă lucrează pentru a depăși anumite obstacole, cum ar fi precauția în rândul publicului mai în vârstă și așteptarea vaccinurilor pentru copii, dar o mare parte din publicul iubitor de cinema s-a întors în valuri eșalonate în decursul ultimelor șase luni, a spus Robbins. El a adăugat că este un semn promițător pentru cinematografele care se îndreaptă spre sezonul sărbătorilor.

Octombrie a fost o perioadă de întinerire pentru Hollywood, lucru pe care studiourile și expozanții l-au așteptat cu răbdare, a declarat Jeff Bock, analist senior la Exhibitor Relations. Perspectivele pentru toamnă spun că industria se îndreaptă în direcția corectă, după cum reiese din numărul de debuturi puternice.

Înainte de pandemie, sezonul filmelor de toamnă – care cuprinde octombrie, noiembrie și decembrie – reprezenta aproximativ 25% din vânzările de bilete în fiecare an. În 2019, acea perioadă de 3 luni a însumat aproape 3 miliarde de dolari.

Analiștii de la box office nu se așteaptă ca toamna anului 2021 să aibă aceste valori, dar sunt încrezători că titluri precum „Eternals” și „Encanto” ale Disney, „The Matrix Resurrections” de la Warner Bros și „Spider-Man: NoWay Home” de la Sony și Marvel vor fi suficient de atrăgătoare pentru a ajuta box-office-ul din 2021 să ajungă la aproximativ 4 miliarde de dolari.

Recuperarea a fost întotdeauna un proces pe mai multe nivele și, la fel de puternic pe cât se pare că 2021 se va termina, 2022 are posibilitățile de a duce la o revenire mai mare a box office-ului, a spus Robbins.

Dar Bock se așteaptă ca prima parte a anului viitor să fie dificilă, deoarece există puține lansări majore la început de an. Cu toate acestea, vara pare la fel de „puternică ca întotdeauna”, a spus el, comparând-o cu seria de succes a lui 2019. Slate-ul de vară include noi lansări de la francizele majore precum Marvel, DC, Jurassic World, Top Gun, Fantastic Beasts, Minions și Transformers.

Cu toate acestea, publicul a fost mai puțin previzibil în timpul pandemiei, iar disponibilitatea unor blockbustere pe streaming în același timp cu difuzarea în cinematografe a dus la canibalizarea vânzărilor de bilete.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale redeschiderii cinema-urilor în timpul pandemiei a fost faptul că publicul tânăr se prezintă într-un număr puternic și în mod constant, a spus Robbins. Înainte de pandemie, au existat diferite povești despre modul în care tinerii consumatori se îndepărtau de așa-numitele obiceiuri tradiționale și preferau platformelor de distribuție a conținutului pe rețelele de socializare și streaming.

Se pare că generațiile mai în vârstă, dintre care multe au copii care nu pot fi vaccinați, sunt acum cele care sunt mai puțin înclinate să se aventureze în cinema-uri. Cu toate acestea, deoarece vaccinurile devin disponibile pe scară largă pentru cei cu vârsta sub 11 ani, acest lucru s-ar putea schimba din nou.

Filmele atractive pentru persoanele mai tinere au prosperat, în timp ce cele care vizează cinefili mai maturi au avut o perioadă mai dificilă de a câștiga teren, a declarat Paul Dergarabedian, analist media senior la Comscore. Cel putin pentru moment.

scroll to top