Închide

Actele de aderare la un fond de pensii, la Pilonul II sau III, pot fi semnate și electronic

Avatar
old people, pensioners, pension

Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Înscrierea la un fond de pensii, fie că vorbim despre cele administrate privat (Pilonul II) sau despre cele facultative (Pilonul III), se poate face de-acum inclusiv prin utilizarea semnăturii calificate. Asta, după ce luni au fost oficializate două acte normative ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), ce vizează modificarea normelor privind aderarea și evidența participanților la cele două fonduri de pensii, informează Avocatnet.

Astfel, cele două acte normative apărute luni în Monitorul Oficial, respectiv Norma ASF nr. 13/2021 și Norma ASF nr. 14/2021, au adus modificări legislației privind aderarea și evidența participanților la fondurile de pensii administrate privat și la cele facultative.

La modul concret, așa cum scrie în fiecare dintre cele două norme ASF, de-acum, actul individual de aderare

“se poate completa prin folosirea unor dispozitive electronice și se poate semna prin utilizarea semnăturii biometrice, în cazul în care administratorul fondului de pensii facultative la care persoana eligibilă dorește să adere deține sistemele informatice necesare utilizării semnăturii biometrice în cadrul procesului de aderare, precum și prin folosirea mijloacelor de comunicare electronice și se poate semna prin utilizarea semnăturii electronice calificate”.

Indiferent dacă vorbim despre înscrierea la Pilonul II sau la Pilonul III, în cazul celor care optează pentru semnarea actului de aderare cu semnătură biometrică sau cu semnătură electronică calificată, nu mai este necesară semnătura olografă (de mână) pe respectivul document.

Operațiunile legate de fondurile de pensii din țara noastră sunt în plin proces de simplificare și digitalizare, în condițiile în care, cu doar câteva zile în urmă, ASF a stabilit că și transferul de la un fond de pensii private la altul se poate face în baza unei semnături electronice calificate.

Totodată, un proiect de normă ASF, ce ar trebui să intre în vigoare curând, stabilește că și actele necesare obținerii banilor acumulați în conturile pensiilor facultative vor putea fi semnate electronic și se vor putea transmite și online.

O semnătură electronică bazată pe un certificat digital calificat are aceeași valoare juridică cu aceea olografă (de mână). Doar că modul în care „funcționează” semnătura electronică face ca documentul semnat astfel să fie valabil doar dacă se află în mediul electronic, nu și dacă este tipărit.

Sistemul de pensii din România este bazat, în prezent, pe trei piloni. Mai exact, există Pilonul I de pensii, adică vistieria statului, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, care este vistieria privată, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.

scroll to top