Închide

Acțiunile și monedele din Ungaria se prăbușesc după anunţarea de noi taxe

Avatar
dollar bill, forint, hungary

Fotografie de 2211438 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Activele ungare erau sub presiune joi, după ce premierul Viktor Orban a anunţat planuri de impunere a unor taxe excepţionale în diverse sectoare ale economiei pentru a consolida bugetul, transmite Bloomberg.

Acţiunile companiei energetice Mol Nyrt au scăzut cu aproape 15%, în timp ce titlurile OTP Bank Nyrt, cea mai mare bancă a ţării, înregistrau un declin de peste 13% joi dimineaţă, apoi scăderea s-a atenuat. Forintul s-a depreciat aproape de un nivel record faţă de euro, cu 0,8%, după un declin de 2,6% miercuri.

Într-un mesaj video, premierul Viktor Orban a anunţat miercuri că Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei şi marile lanţuri de supermarketuri să plătească la bugetul de stat o mare parte din profiturile lor ”în exces”.

Orban a precizat că aceste taxe speciale se vor aplica anul acesta şi anul viitor. Băncile şi companiile care obţin profituri suplimentare în actuala situaţie dificilă în contextul războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor vor trebui să contribuie la finanţarea consolidării armatei ungare şi a plafonării preţurilor la energie pentru populaţie.

scroll to top