Activitatea fabricilor din zona euro a scăzut în iulie în cel mai rapid ritm de la debutul COVID-19

,
Autor:    -  
shop, seamstress, factory
Fotografie de whirligigtop pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Activitatea manufacturieră din zona euro s-a contractat în luna iulie în cel mai rapid ritm de când COVID-19 își întărea stăpânirea asupra lumii, deoarece cererea s-a prăbușit în ciuda faptului că fabricile și-au redus puternic prețurile, potrivit unui sondaj publicat marți, citat de Reuters.

S-a observat o slăbiciune considerabilă în Germania, cea mai mare economie a Europei, în timp ce Franța și Italia, a doua și a treia mare economie din zona euro, au înregistrat, de asemenea, deteriorări accentuate din iunie.

Indicele final HCOB al indicelui managerilor de achiziții (PMI) pentru industria prelucrătoare din zona euro, compilat de S&P Global, a scăzut la 42,7 în iulie, de la 43,4 în iunie, cel mai scăzut nivel din mai 2020 și a egalat o lectură preliminară.

Un indice care măsoară producția, care alimentează un PMI compozit care va fi publicat joi și care este considerat un bun indicator al sănătății economice, a scăzut la 42,7 de la 44,2, un minim care nu a mai fost înregistrat de peste trei ani.

“Se pare că recesiunea din industria prelucrătoare este aici pentru a rămâne în zona euro”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank. “Scăderi mai puternice ale producției, comenzilor noi și volumelor de achiziții la începutul celui de-al treilea trimestru ne susțin opinia că economia în ansamblu va avea parte de o călătorie accidentată în a doua jumătate a anului.”

Cererea a scăzut brusc, chiar dacă scufundarea costurilor cu inputurile – care au scăzut în cel mai rapid ritm de la jumătatea anului 2009 din cauza concurenței sporite între furnizori – a permis fabricilor să își reducă taxele. Indicele prețurilor de producție a scăzut de la 47,0 la un minim al ultimilor aproape 14 ani, la 45,0.

“Banca Centrală Europeană va fi mulțumită să vadă că deflația prețurilor de producție a luat din nou viteză, scăzând în cel mai rapid ritm din ultimii aproape 14 ani. Cu toate acestea, preocupările legate de inflația serviciilor rămân pe primul loc pe ordinea de zi”, a declarat de la Rubia.

Săptămâna trecută, BCE a majorat ratele dobânzilor pentru a noua oară consecutiv, dar a evocat posibilitatea unei pauze în septembrie, în condițiile în care presiunile inflaționiste dau semne timide de atenuare, iar îngrijorările legate de recesiune se amplifică.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!