Activitatea restaurantelor, suspendată în mai multe județe. Masca, obligatorie și lângă școli

,
Autor:    -  

Timp de citire: 5 minute

Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din țară anunță impunerea restricțiilor anti-COVID în tot mai multe orașe. Astfel, la Galați, începând cu 12 octombrie, se va suspenda activitatea restaurantelor și cafenelelor. În Sibiu, în jurul școlilor din tot județul devine obligatorie masca de protecție, la fel și în mai multe localități din Dâmbovița. Și Bucureștiul intră pe lista neagră.

Autorităţile gălăţene au decis să suspende începând de marţi până pe 12 octombrie activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor din oraşul Galaţi şi din comunele Cuca, Şendreni şi Vânători.

Restaurantele şi cafenelele aflate în pensiunile şi hotelurile din localităţile menţionate rămân deschise doar pentru clienţi. De asemenea, unităţile pot prepara produse care nu se consumă la faţa locului.

Timp de o săptămână va fi suspendată şi activitatea cazinourilor din Galaţi. În plus, nu vor fi deschise cinematografele şi teatrele, iar spectacolele şi evenimentele culturale sunt interzise în toate localităţile menţionate.

Măsurile au fost luate în localităţile din judeţul Galaţi unde incidenţa cumulată a cazurilor de infectare în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori.

În patru localități din județul Sibiu masca devine obligatorie în spațiul deschis, iar restaurantele și cafenelele se închid, de miercuri, din cauza COVID-19. În jurul școlilor din tot județul devine obligatorie masca de protecție, au anunțat, miercuri, reprezentanții Prefecturii Sibiu, potrivit Digi 24.

„La nivelul localităților Șelimbăr, Cârțișoara, Vurpăr și Merghindeal, având în vedere înregistrarea unei rate de incidență cumulate în 14 zile între 1,5 și 3 la 1000 de locuitori în 4 localități ale județului Sibiu, DSP Sibiu formulează următoarele propuneri: începând cu data de 7 octombrie, ora 00.00 până la data de 20 octombrie, ora 24.00 se va institui obligația purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura de către toate persoanele aflate pe teritoriul localităților Șelimbăr, Cârțișoara, Vurpăr și Merghindeal prezente în toate spațiile publice deschise. Se vor excepta de la această măsură copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Începând cu data de 7 octombrie ora 00.00 până la data de 20 octombrie, ora 24.00, în localitățile Șelimbăr, Cârțișoara, Vurpăr și Merghindeal se va interzice organizarea evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente, precum și funcționarea restaurantelor, barurilor, cafenelelor și a cluburilor”, a spus Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Sunt exceptate de măsura închiderii zona mall-ului din Șelimbăr cu toate supermarketurile și restaurantele din jur.

De asemenea, fac excepție de la această măsură persoanele cazate în unități hoteliere din cele 4 localități, care pot lua masa în cadrul restaurantelor acestora.

Totodată, se recomandă ca de miercuri, ora 00.00 până la data de 20 octombrie, ora 24.00, lăcașurile de cult din Şelimbăr, Cârţişoara, Vurpăr şi Merghindeal, să desfășoare slujbele religioase în curte, iar credincioșii să poarte masca de protecție şi să păstreze distanța fizică de 2 metri între persoane.

Tot de miercuri, ora 00.00 până la data de 20 octombrie, ora 24.00, se va institui obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe o rază de 100 de metri în jurul tuturor școlilor din județul Sibiu. Excepție de la această măsură fac copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Purtarea măştii de protecţie în preajma şcolilor din localităţile Titu, Crevedia, Glodeni, Ocniţa, Moţăieni, Perşinari şi Ulmi va fi obligatorie începând din data de 7 octombrie, potrivit unei hotărâri adoptată marţi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dâmboviţa, potrivit Agerpres.

CJSU Dâmboviţa a mai stabilit restricţionarea activităţilor cu publicul în interiorul clădirilor restaurantelor, cafenelelor şi operatorilor de jocuri de noroc în oraşul Titu în perioada 7 – 13 octombrie şi prelungirea acestor restricţii până pe 13 octombrie în localităţile Crevedia, Glodeni şi Ocniţa.

“Începând cu data de 7 octombrie, până la data de 13 octombrie 2020, se menţin restricţiile, în sensul interzicerii activităţilor cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi a activităţilor operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc de pe raza următoarelor unităţi administrativ-teritoriale: Crevedia, Glodeni, Ocniţa. Începând cu data de 7 octombrie, până la data de 13 octombrie 2020, se restricţionează în sensul interzicerii activităţilor cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi a activităţilor operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc de pe raza oraşului Titu”, se arată în hotărârea CJSU Dâmboviţa.

În privinţa obligativităţii purtări măştii de protecţie pe o rază de 100 de metri în jurul unităţilor şcolare, acesta se instituţie începând din 7 octombrie în localităţile Titu, Crevedia, Glodeni, Ocniţa, Moţăieni, Perşinari, Ulmi, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă urmând să dispună măsurile necesare pentru semnalizarea corespunzătoare a acestor zone prin marcaje sau anunţuri.

Restaurantele, teatrele și cinematografele din Capitală se vor închide la interior, la fel și saloanele în care se organizează evenimente, iar purtarea măștii va fi obligatorie între orele 7.45-21.15 în zona școlilor, a anunțat marți seară prefectul Capitalei, Gheorghe Cojan, citat de Hotnews.

Restricțiile vor intra în vigoare de miercuri. 7 octombrie.

Decizia a fost luată de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit marți seară pentru a decide ce restricții vor fi impuse în Capitală, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

Întrebat marți seară dacă este necesară închiderea restaurantelor în Bucureşti, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că s-a stabilit “de la început” că dacă rata de infectare trece de 1,5 cazuri la mia de locuitori se închid restaurantele, cinematografele sau teatrele.

  • “Nu sunt restricţii pe care le-am impus acum. Sunt restricţii pe care le-am impus de la început. Acel indice care trece de 1,5 închide restaurantele, închide cinematografele, închide teatrele. Va urma şi o perioadă în care readaptăm evenimentele private, în funcţie de evoluţie, a declarat Tătaru, întrebat dacă este necesară închiderea restaurantelor în Bucureşti.
În contextul în care luni în Capitală rata de incidenţă cumulată, calculată la 14 zile, a ajuns la 1,86, DSP Bucureşti a propus prefectului Gheorghe Cojanu luarea mai multor măsuri:
  • Interzicerea organizării evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente.
  • Interzicerea organizării de evenimente private în restaurante şi cafenele, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.
  • Obligativitatea purtării măştii de protecţie în jurul unităţilor de învăţământ, pe o distanţă de 100 de metri.
  • Interzicerea activităţilor cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
  • Interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni religioase în spaţii deschise precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult.
  • Intensificarea acţiunilor de control în transportul în comun, pieţe, târguri, piscine interioare.
Alte 2.121 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul ajungând la 139.612, potrivit datelor raportate marți de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi, s-au înregistrat 73 de decese, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 608 pacienți, situație fără precedent de la debutul pandemiei.

Capitala continuă să înregistreze cele mai multe cazuri noi de coronavirus – 403 – , în timp ce Iașiul se află în continuare pe primele poziții în topul județelor, cu 92 de îmbolnăviri raportate în ultimele 24 de ore.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!