Închide

Adidas privește optimist spre 2021, grație EURO 2021 și Copa America

Avatar
Adidas Brand, Interiors White

Fotografie de Max Letek pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Gigantul german de echipament sportiv Adidas și-a îmbunătățit vineri perspectivele de vânzări pentru anul 2021, anunțând că se așteaptă la o cerere puternică din partea consumatorilor pentru produsele noi, în ciuda restricțiilor operate încă în numeroase țări din Europa, a provocărilor fără precedent de pe lanțurile de aprovizionare și a tensiunilor politice, scrie agenția Reuters.

Noua prognoză a celor de la Adidas indică o creștere a vânzărilor într-un ritm apropiat de 20% în 2021, comparativ cu prognozele pe care le-a dat în martie, care vizau creșteri de puțin peste 15%. Pentru trimestrul al doilea al acestui an, creșterea vânzărilor este preconizată a se situa la aproximativ 50%, în principal datorită efectului de bază.

Adidas a transmis că creșterea va fi alimentată de produsele noi pe care le lansează, precum și de evenimentele sportive majore care vor avea loc în acest an, cum ar fi Campionatul European de Fotbal și Copa America.

Mărci importante de echipament sportiv, inclusiv Adidas, dar și rivalii de la Nike și Puma, s-au confruntat cu critici și atacuri pe rețelele de socializare din China, în luna martie, fiind incluse pe o ”listă neagră” de către chinezi, după ce grupuri afiliate guvernului au susținut că acestea ”răspândesc zvonuri despre boicotarea bumbacului Xinjiang”.

De altfel, o știre recentă anticipează o scădere dramatică a vânzărilor din China pentru mărcile boicotate. Potrivit unui raport al gigantului de servicii financiare Morningstar, vânzările Adidas și Nike au scăzut semnificativ pe cea mai mare platformă de cumpărături online din China, Alibaba. Adidas a înregistrat o scădere a vânzărilor cu 78% an la an, în timp ce Nike a înregistrat o scădere a vânzărilor de 59% în aceeași perioadă, consumatorii chinezi favorizând în schimb mărci alternative locale precum Anta Sports și Li Ning.

În noua sa prognoză, Adidas nu a menționat în mod direct această chestiune, dincolo de faptul că noile sale perspective au luat în considerare situația geo-politică, precum și impactul restricțiilor prelungite din Europa și dificultățile apărute pe lanțurile de aprovizionare la nivel de industrie.

Totuși, Adidas a anunțat creșterea vânzărilor la nivelul pieței chineze în primul trimestru, luând în calcul toate canalele de vânzare, nu doar comerțul online. Ritmul de creștere anunțat de germani a fost de 156% în China, la exact un an după ce pandemia a închis o mare parte din magazine încă din luna ianuarie a anului trecut. La sfârșitul primului trimestru, 89% din magazinele din China ale companiei se redeschiseseră.

Puma a anunțat luna trecută că se așteaptă ca reacția consumatorilor din China împotriva mărcilor occidentale și aglomerația din porturi să îi influențeze în mod negativ cifrele legate de vânzări, deși a anunțat o perspectivă în general optimistă pentru 2021.

Reprezentanții Adidas au declarat că vânzările la nivel global din primul trimestru au crescut cu 20%, la 5,268 miliarde de euro, peste estimările analiștilor, care se așteptau la nu mai mult de 5 miliarde de euro. În același interval, profitul operațional net a crescut la 502 milioane de euro. În această privință, compania nu și-a modificat estimările pentru 2021, rămânând la o țintă de profit operațional net cifrat undeva între 1,25 miliarde și 1,45 miliarde de euro.

scroll to top