Închide

AEI: Prognoză de iarnă blândă, prețurile la gaze nu vor suferi schimbări semnificative

Avatar
gas, stove, heat

Fotografie de CheapStockImage_com pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Evoluția prețului marfă a gazelor naturale în România (exclusiv servicii) va urma un trend ascendent în lunile următoare putând atinge un preț maxim de 81,65 lei/MWh în iarna 2020/2021, însă, în ceea ce privește consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu se întrevăd schimbări semnificative la nivelul prețului pe care acesta o să-l plătească, apreciază Asociația Energia Inteligentă (AEI) într-o analiză publicată astăzi.

Prognozele meteorologice pentru iarna 2020/2021 arată o iarnă blândă, cu unele episoade severe de frig și viscol, astfel încât cererea de gaze în regiunea centrală și est europeană probabil se va situa la nivelul cererii din ultimii ani, arată analiza AEI. Evoluția prețului gazelor în regiune probabil va urma un ușor trend ascendent, împreună cu creșterea cererii, fără ca prețul mediu probabil al gazelor în lunile de iarnă să depășească 14-15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh).

România se înscrie în același scenariu, cu o prognoza de iarnă ușoară, dar cu episoade de frig și viscol, fapt ce determină probabil un consum similar ultimelor ierni, cu maxime de consum în zilele friguroase.

Cantitatea mare de gaze depozitate în depozitele din România (peste 90% din capacitatea depozitelor), temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie și noiembrie 2020, dar și costurile ridicate ale gazelor din depozite, probabil vor conduce la extragerea gazelor din depozite abia din luna decembrie 2020, ceea ce va face ca disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie și februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) să fie la un nivel de 25-30 mil. mc/zi, fapt ce va permite teoretic acoperirea consumului de gaze al României exclusive din intern, în majoritatea zilelor de iarnă.

În zilele cu temperaturi foarte scăzute (dacă numărul consecutiv al acestora nu va depăși 7 zile), România va avea nevoie de 5-15 mil mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie (exceptând accidentele) o problemă în a fi achiziționate din import având în vedere prețul comparativ al gazelor din import cu prețul din România, dar și importantele modificări în infrastructura românească care vor asigura în iarna următoare, curgerea mai rapidă a gazelor din Ungaria către principala zonă de consum din România, București – Ploiești, urmare a stațiilor de comprimare montate în sistemul românesc de transport în ultimul an și a construcției conductei BRUA.

Este posibil în același timp, ca alte zone ale României să aibă deficit de gaze datorită configurației actuale a sistemului de transport gaze, atrage atenția AEI.

În ultimele luni, piața de gaze naturale a prezentat o evoluție atipică, cauzată de multiplele modificări legislative, supraofertei de gaze datorată iernii blânde 2010/2020 și cantităților mari de gaze depozitate anterior datei de 31 decembrie 2019, ca urmare a pericolului existent la acel moment de oprire a gazelor prin Ucraina, la care se adaugă, pentru iarna 2020/2021, importantele modificări ale capacităților de transport prin finalizarea noilor rute de transport și permisivitatea creșterii și diversificării cantităților de gaze în Europa Centrală și de Est (Turkish Stream, TAP, TANAP, LNG, etc.).

Analiza AEI nu a luat în calcul scenariul de oprire a activităților datorită unui posibil val 2 al crizei sanitare provocate de pandemie, aspect care va determina scăderi ale cererii de energie și va determina o ofertă mai ridicată decât cererea, cu diminuarea prețului la gazele marfă.

scroll to top