Agricultura globală stă cu ochii pe China ca pe butelie. Criza energetică va scumpi alimentele
Autoritățile de la Beijing ridică noi și noi obstacole companiilor chinezești care exportă îngrășăminte chimice, pe fondul îngrijorărilor din ce în ce mai mari cu privire la creșterea prețurilor la energie electrică și la producția internă de alimente. Măsurile luate de guvernul chinez ar putea agrava încă și mai mult șocul creșterii globale a prețurilor pentru produsele agro-alimentare și inflația generalizată pe componenta alimentară, atrag atenția experții.
Unele transporturi de îngrășăminte chimice pregătite de expediere în porturile chinezești sunt reținute de autoritățile locale pentru verificări suplimentare sau li se cer documente și certificate noi de export pentru a întârzia livrările, potrivit unor surse familiare cu acest subiect, citate de Bloomberg. Prin urmare, încărcăturile oprite în porturi fie vor ajunge să fie vândute pe piața internă, fie vor ajunge la destinație cu întârziere, spun acestea.
Noile probleme de pe piața de profil apar pe fondul unor creșteri-record ale prețurilor îngrășămintelor chimice, stimulate de crizele energetice din Europa și China, în condițiile în care cărbunii și gazele naturale sunt materii prime importante pentru industria chimică. La toate se adaugă faptul că, în acest moment, prețurile globale ale produselor alimentare au atins deja maximul ultimilor 10 ani.
Noile măsuri puse în aplicare de autoritățile chineze vin ca urmare a adoptării unui nou regulament vamal, intrat în vigoare la 15 octombrie, care solicită inspecții suplimentare ale exporturilor de îngrășăminte chimice.
De asemenea, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă, principalul planificator economic din China, a solicitat companiilor din piață asigurarea aprovizionării îndestulătoare a pieței interne și a stabilității prețurilor la îngrășăminte, având în vedere importanța acestor produse pentru producția agricolă și pentru securitatea alimentară a Chinei.
Administrația Generală a Vămilor a adăugat exigențe sporite la inspecția a 29 de categorii de produse, printre care uree și azotat de amoniu, conform unei notificări trimise în această lună. Chiar și așa, creșterea uriașă a prețurilor de pe piața internă chineză a îngrășămintelor chimice nu dă semne de stabilizare, ureea ajungând la valori de referință apropiate de recordurile istorice.
Când China strănută, se îmbolnăvește toată lumea
Măsurile luate de autoritățile chineze, care au drept scop și efect reducerea exporturilor de îngrășăminte chimice ale țării, va fi resimțită în întreaga lume. China este principalul producător și exportator de uree, sulfați și fosfați utilizați în agricultură, reprezentând aproximativ 30% din comerțul global de profil.
Cei mai mari importatori de îngrășăminte chimice din China sunt India, Pakistan și țările din Asia de Sud-Est.
Mai mult, apar deja primele semne ale unei penurii globale de îngrășăminte chimice.
Marile companii agro-industriale din Brazilia au anunțat că unele livrări de îngrășăminte și glifosat au fost anulate.
În Franța, cel mai mare producător agricol din Europa, un oficial al FranceAgriMer a anunțat că agricultura franceză ar putea întâmpina dificultăți importante în aprovizionarea cu îngrășăminte, în perioada următoare.