Închide

Ai renunța la smartphone pentru mai mult timp liber? O nouă tendință se conturează: telefonul cu butoane

Avatar
Smartphone Dumbphone

Foto: The Nokia 3310 (L) și Nokia 6. (REUTERS/Eddie Keogh)

Timp de citire: 4 minute
  • Adulții și adolescenții îngrijorați de timpul petrecut pe ecran își predau smartphone-urile pentru modele „mai idioate” de telefon.
  • În setările multor smartphone-uri este ascunsă opțiunea de a căuta cât de mult vă uitați, în medie, la telefon pe zi. N-o faceți pentru că vă veți îngrozi!
  • Ceea ce trebuia să fie o piesă utilă de tehnologie a devenit o obsesie. Iar adulții și adolescenții apelează la “telefoane mute” pentru a reduce timpul petrecut pe ecrane.

„Rețelele de socializare sunt construite în jurul FOMO (frica de a rata), așa că am simțit că nu pot scăpa de asta”, a declarat Luke Martin, în vârstă de 16 ani, din Canada, pentru BBC – mai multe despre FOMO într-un episod dedicat conceptului din podcastul nostru #LecțiadeEconomie AICI.

„Instantaneu am primit Instagram pe telefon și a fost o spirală descendentă.”

Luke nu este singur, conform The Entreprenuer. Potrivit unui studiu al Universității Harvard, utilizarea site-urilor de rețele sociale luminează aceeași parte a creierului care este, de asemenea, declanșată atunci când se consumă o substanță care dă dependență. Acest lucru a stârnit îngrijorări cu privire la obiceiurile de telefonie în rândul tinerilor.

În Marea Britanie, cercetarea Ofcom estimează că aproximativ un sfert dintre copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și șapte ani au acum propriul smartphone.

În unele studii au fost demonstrate legături între utilizarea rețelelor sociale și un efect negativ asupra sănătății mintale – în special la copii.

Dumbphone în loc de smartphone

Unii activiști doresc să fie introduse limite de vârstă pentru utilizarea smartphone-urilor . Alții, precum Luke, aleg să-și schimbe smartphone-urile cu dispozitive mult mai simple, așa-numitele „dumbphones” – telefon prostuț.

Noul său telefon are doar texte, apeluri, hărți și alte câteva instrumente limitate.

„Cred că folosirea telefonului de către prietenii mei este de patru până la cinci ore, și atât de mult era a mea înainte de a obține asta”,

a spus el.

„Acum îl folosesc 20 de minute pe zi, ceea ce este foarte bine pentru că îl folosesc doar pentru ceea ce am nevoie.”

Părinții renunță la telefoanele inteligente, nu numai pentru copiii lor, ci pentru a-i ajuta să fie mai prezenți în familiile lor.

Lizzy Broughton, care are un fiu de cinci ani, și-a cumpărat recent un telefon „flip” Nokia în stil vechi.

„M-a ajutat să-mi recalibrez propriile obiceiuri, am mult mai mult timp de calitate cu fiul meu”,

a explicat ea.

că atunci când va fi timpul ca el să-și ia propriul telefon, va alege un model la fel de simplu pentru el.

„Nu mi se pare cea mai bună idee să începi direct cu un smartphone.”,

a spus ea.

Vânzările de telefoane au crescut în America de Nord. La Dumbwireless din Los Angeles, proprietarii de magazine Daisy Krigbaum și Will Stults se adresează clienților care caută dispozitive low-tech.

„Avem o mulțime de părinți care doresc să-i ia copilului primul telefon, dar nu vor ca el să se îndepărteze de familie pe internet”,

a spus el.

Totuși, renunțarea la smartphone este mai ușor de spus decât de făcut. Domnul Stults a spus că unele școli cer elevilor să aibă anumite aplicații. Și este dificil să ții pasul cu lumea atunci când copiii își văd prietenii primind smartphone-uri scumpe, a spus o profesoară.

„Va necesita o întreagă comunitate de părinți să fie de acord, de genul: putem face asta altfel?”,

a spus ea.

O soluție este un dispozitiv numit „unpluq”, pe care îl atingeți pe telefon pentru a bloca fără fir anumite aplicații, cum ar fi rețelele sociale.

„Părinții pot controla smartphone-ul cu această etichetă și, de asemenea, pot monitoriza utilizarea”,

a spus domnul Stults.

Există mai multe telefoane care au fost acum dezvoltate special pentru utilizatorii care doresc să evite dependența de derulare limitată.

De la smartphone la… wisephone!

Chris Kaspar a fondat compania Techless pentru a dezvolta un dispozitiv „intenționat plictisitor”, dar elegant, care seamănă mult cu un iPhone. Cea mai recentă versiune este numită „Wisephone II”.

„Nu are pictograme, doar cuvinte, două culori și două fonturi.”

El îl descrie ca fiind „foarte liniștit, foarte odihnitor”.

Wisephone are câteva instrumente limitate de la terți, cum ar fi aplicația de taxi Uber, dar nu va avea rețele sociale.

„Ne punem această întrebare – ce este de fapt bun pentru noi?”,

spune Kaspar, fondatorul companiei producătoare.

El a dezvoltat mai întâi telefonul având în vedere fiicele sale adoptive adolescente și spune că 25% din vânzările acestora sunt către copii, dar că este comercializat pentru adulți.

„Dacă aveți un telefon care este marcat ca un dispozitiv pentru copii, ai parte de rușinea asociată cu asta. Așa că am creat un dispozitiv foarte adult, sofisticat, asemănător cu Apple, foarte drăguț”,

a spus el.

Corporațiile nu încurajează renunțarea la smartphone

Cu venituri din aplicații și reclame pe rețelele sociale în valoare de miliarde de dolari, marile companii au puțină motivație să încurajeze noile tendințe privind renunțarea la telefoanele smart.

Între timp, adolescentul canadian Luke spune că plănuiește să rămână cu noul său dispozitiv, spre amuzamentul prietenilor.

„Ei cred că este destul de ciudat, dar în acest moment personal cred nu contează cu adevărat pentru că m-a ajutat foarte mult. Cu siguranță am ajuns într-un loc mai bun acum.”,

conchide el.

scroll to top