Închide

AIE: Europa trebuie să fie pregătită dacă Rusia va opri la iarnă toate exporturile de gaze

Avatar
nuclear power plant, cooling tower, sunrise

Fotografie de distelAPPArath pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Europa trebuie să se pregătească pentru situația în care Rusia va opri la iarnă toate exporturile de gaze în regiune, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), care a cerut guvernelor să lucreze la reducerea consumului și să mențină centralele nucleare funcționale, potrivit The Guardian.

Fatih Birol a spus că reducerea livrărilor de gaze din ultimele săptămâni, despre care Kremlinul a spus că sunt cauzate de lucrările de mentenanță, ar putea fi de fapt începutul unui proces mai amplu de întrerupere a fluxului de gaze menit să împiedice Europa să își umple rezervele pentru iarnă, ceea ce i-ar oferi Rusiei un avantaj în relația cu statele din regiune.

„Europa trebuie să fie pregătită în caz că gazul rusesc este tăiat de tot”, a spus Birol într-un intreviu pentru Financial Times. „Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei”. „Cred că întreruperile au ca scop evitarea umplerii rezervelor Europei”, a explicat șeful agenției.

Țările din UE se grăbesc să își umple rezervele de realimentare, Germania sperând ca până în luna noiembrie capacitatea sa de stocare a gazelor să fie ocupată în proporție de 90%, în acest moment ele fiind doar pe jumătate pline.

Statele membre au lucrat, de asemenea, pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși, prin aprovizionarea cu gaze din alte țări, inclusiv din SUA, și prin accelerarea trecerii la energie regenerabilă, deși oficialii au recunoscut că cursa pentru eliminarea treptată a petrolului și gazelor rusești ar înseamnă a arde mai mult cărbune și a menține centralele nucleare în funcțiune.

Birol a spus că măsurile de urgență luate de guvernele europene pentru a reduce cererea de energie probabil nu au mers suficient de departe și a îndemnat țările să lucreze la conservarea aprovizionării cu energie.

„Cred că vor exista măsuri de cerere mai mari și mai profunde pe măsură ce se apropie iarna”, a spus Birol. El a adăugat că rezervele de gaze ar putea trebui raționale, dacă Rusia ar reduce în continuare exporturile de gaze.

Moscova a redus sau chiar a întrerupt livrările de gaze către mai multe țări din UE în ultimele săptămâni, ca răspuns la decizia lor de a impune sancțiuni Kremlinului pentru invadarea Ucrainei.

Livrările de gaze rusești către Europa primite prin conducta Nord Stream 1 – care trece pe sub Marea Baltică până în Germania – au scăzut.

Săptămâna trecută, compania energetică rusă Gazprom, controlată de stat, a anunțat a doua reducere a gazului transportat prin conductă, reducând livrările la doar 40% din capacitate.

Firma italiană de energie Eni a raportat o reducere la jumătate a livrărilor de gaz ale Gazprom către Italia, care primește aproximativ 40% din gazele importate din Rusia. Între timp, operatorul de rețea francez GRTgaz a declarat că Franța nu a primit gaz rusesc prin Germania de la jumătatea lunii mai.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a învinuit săptămâna trecută problemele de întreținere pentru reducerea aprovizionării, o referire la comentariile anterioare, spunând că Rusia nu a putut să asigure returnarea echipamentelor trimise în Canada pentru reparații.

scroll to top