Închide

Airbnb susține abordarea OCDE privind impozitul pe serviciile digitale

Avatar
Timp de citire: 2 minute

Startup-ul Airbnb a declarat că susține dezvoltarea unui regim de impozitare a serviciilor digitale, discutat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru a stabili o legătură în discuțiile dintre Statele Unite și Europa, scrie Euractiv.com.

Discuțiile OCDE implică peste 100 de țări cu scopul de a gândi o rescriere majoră a regulilor fiscale globale în era digitală, dar până acum nu au produs rezultate, deoarece negocierile au fost complicate de pandemia coronavirusului.

“Sistemul vechi de aproape un secol pe care îl folosim încă astăzi nu a fost conceput având în vedere economia digitală din ce în ce mai actuală și ar trebui îmbunătățit”, se spune într-o declarație a Airbnb, care susține discuțiile OCDE.

„Considerăm că pentru ca un sistem fiscal global să funcționeze eficient, acesta trebuie să fie cu adevărat global, aplicat în mod constant peste granițe și simplu de respectat.”

UE și Marea Britanie consideră impozitele pe servicii digitale ca o modalitate de a obține venituri din operațiunile locale ale companiilor mari de tehnologie, despre care spun că profită enorm de pe piețele locale, în timp ce contribuie marginal la bugetele publice.

Dar Statele Unite au spus că o taxă pe servicii digitale, anunțată anul trecut de Franța, discriminează firmele de tehnologie americane, cum ar fi Google, Facebook și Apple. Atât taxele franceze propuse, cât și taxele americane gândite ca represalii au fost amânate, în speranța unui consens după discuțiile organizate de OCDE.

În iunie, Statele Unite au spus că vor ieși din negocieri, invocând o lipsă de progres, deși OCDE a spus că Washingtonul este încă angajat în discuții. Șeful Google, Sundar Pichai, a declarat luna trecută că gigantul tehnologic susține soluția multilaterală pentru impozitarea serviciilor digitale discutată de OCDE, spunând că planul propus are „abordarea corectă”.

scroll to top