Închide

Ajutor aprobat în Camera Reprezentanților! SUA nu lasă Ucraina victimă sigură în fața Rusiei

Avatar
war, ukraine, russia

Fotografie de Alexandra_Koch pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Camera Reprezentanților din Statele Unite ale Americii a cedat în fața solicitărilor intense ale serviciilor secrete americane și ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cei care au avertizat tot mai vocal că întârzierea aprobării pachetului de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari, ar duce la înfrângerea Ucrainei chiar anul acesta și periclitarea păcii din Europa în fața unei Rusii aflate în expansiune.

După luni de amânări, Camera Reprezentanților a trecut la vot uriașul pachet de sprijin, iar acum este de așteptat ca Senatul, apoi președintele Biden, să confirme legea cât mai repede, astfel încât armata americană să înceapă imediat livrarea de muniții către Ucraina, aflată într-o situație disperată.

Avansată inițial ca un pachet (Ucraina-Israel-Taiwan) de către Administrația Biden, legea a fost spartă în patru pachete separate (al patrulea se referă la interzicerea Tik Tok), votate individual toate de Camera Reprezentanților, pentru că o parte dintre democrați se opun ajutorului pentru Israel, iar o parte dintre republicani se opun ajutorului pentru Ucraina.

În final, mai mult de jumătate dintre republicani au votat împotrivă, dar legea a trecut cu o majoritate mare, de peste 70%.

Ajutorul pentru Israel a fost votat cu o majoritate și mai mare, de 85%.

Situație complicată pe front

ISW a estimat anterior că Armata SUA este singura în măsură să furnizeze rapid Ucrainei muniții de artilerie și antiaeriene, situația pe front degradându-se rapid în ultimele săptămâni, din cauza acestei crize.

Potrivit BBC, Armata SUA a prepoziționat armamentul ce urmează a fi livrat, în țările aliate din jurul Ucrainei, pentru a putea începe livrarea imediat ce legea va fi aprobată de Congres și promulgată de președintele Biden.

Pachetul total este în valoare de 95 de miliarde de dolari, cea mai mare parte a sa, 61 de miliarde, fiind destinate Ucrainei. Nu este vorba de alocarea directă de bani, ci de valoarea munițiilor și armamentului existent, ce va fi trimis de Armata SUA țărilor aliate.

scroll to top