Închide

Criza pieței de birouri din SUA: Al 3-lea cel mai înalt turn din Los Angeles, vândut cu 45% sub prețul din 2014

Avatar
Downtown Los Angeles and surrounding areas with mountains in the background.

Los Angeles. Fotografie de Chris Linnett pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Aon Center, al treilea cel mai înalt turn de birouri din Los Angeles, s-a vândut cu 147,8 milioane de dolari, valoare cu aproximativ 45% mai mică decât ultimul preț de achiziție, din 2014 – un nou semn că valoarea spațiilor de birouri continuă să scadă din cauza ratei de neocupare crescute și a costurilor de finanțare ridicate, transmite publicația Bloomberg.

Tranzacția reprezintă, totuși, cea mai mare afacere cu spații de birouri din acest an în zona centrală a metropolei californiene, care a fost printre cele mai afectate piețe de birouri din SUA în perioada post-pandemie, întrucât munca la distanță a devenit tot mai populară, iar creșterea ratelor dobânzilor scade valoarea de piață a clădirilor.

”Cu un proprietar bine capitalizat, Aon Center va fi poziționat competitiv pentru a atrage și a reține chiriașii care doresc spații de birouri bine amenajate, în inima orașului Los Angeles”, a declarat Sean Fulp, broker la compania de consultanță imobiliară Colliers, care reprezintă cumpărătorii.

Aceștia sunt un grup de companii format din Carolwood LP, o firmă de investiții cu sediul în Los Angeles, Daniel Abrams și Adam Tischer, care a făcut parte și din echipa de negociere a tranzacției, împreună cu Sean Fulp.

Aproape 30% din spațiile de birouri din centrul orașului Los Angeles au fost disponibile pentru închiriere sau subînchiriere în trimestrul al treilea al acestui an, potrivit unui raport al companiei de consultanță Savills. Mulți chiriași și investitori nu mai sunt atrași de spațiile de birouri din zona centrală, din cauza dificultăților legate de naveta dinspre cartierele orașului înspre centru și a numeroaselor persoane fără adăpost care trăiesc în centrul metropolei.

Chiriile în zona centrală au fost cu 40% mai mici decât în cele mai populare zone, cum ar fi Century City, unde rata de disponibilitate a spațiilor de birouri a fost de doar 16%, potrivit analiștilor de la Savills.

Chiriile în spații de birouri la nivelul Statelor Unite au scăzut cu 35% față de vârful înregistrat în primul trimestru al anului 2022, când Rezerva Federală a început să majoreze ratele dobânzilor pentru a combate inflația, potrivit companiei de analiză imobiliară Green Street.

Aon Center este o clădire cu 62 de etaje, construită în 1973 și achiziționată în 2014 de Shorenstein pentru aproximativ 268,5 milioane de dolari.

scroll to top